De Republikeinen hebben al gewaarschuwd dat ze net als in augustus 2011 het spel hard zullen spelen en pijnlijke besparingen zullen eisen in ruil voor een verhoging van het wettelijke schuldplafond.

Indien de V.S. hun betalingsverplichtingen na 1 maart niet kunnen nakomen dreigt opnieuw een verlaging van de soevereine

rating door één of meerdere van de belangrijkste kredietbeoordelaars met als gevolg chaos op de financiële markten.

Alhoewel het nieuws van de 'mini-deal' een opluchting was voor Wall Street riskeert ook dit beperkte compromis te wegen op de economische groei in 2013.

Vooral door het uitdoven van de belastingsgunstmaatregelen voor de lagere en gemiddelde inkomens vertegenwoordigt het akkoord een fiscale besparing van ongeveer 1.4% van het bbp en wordt de impact op de groei geraamd op 1.2% van het bbp in 2013.

Tot nu toe lijken de consumenten zich volgens Belfius Research niet teveel aan te trekken van de 'fiscal cliff' problematiek en blijft het economisch sentiment in de winkelstraten op peil.

Zo klommen de kleinhandelsverkopen in december (+0.5%) sterker dan verwacht en sloten het jaar af met een jaar-op-jaar groei in december van 4.4%, na een klim van 3.8% in november.

In vergelijking met 2011 groeiden de kleinhandelsverkopen vorig jaar met maar liefst 4.8%. Op het vlak van de autoverkopen beleefden de V.S. zelfs het beste jaar in twee decennia met een klim van 13% in vergelijking met 2011.

De Republikeinen hebben al gewaarschuwd dat ze net als in augustus 2011 het spel hard zullen spelen en pijnlijke besparingen zullen eisen in ruil voor een verhoging van het wettelijke schuldplafond. Indien de V.S. hun betalingsverplichtingen na 1 maart niet kunnen nakomen dreigt opnieuw een verlaging van de soevereine rating door één of meerdere van de belangrijkste kredietbeoordelaars met als gevolg chaos op de financiële markten. Alhoewel het nieuws van de 'mini-deal' een opluchting was voor Wall Street riskeert ook dit beperkte compromis te wegen op de economische groei in 2013. Vooral door het uitdoven van de belastingsgunstmaatregelen voor de lagere en gemiddelde inkomens vertegenwoordigt het akkoord een fiscale besparing van ongeveer 1.4% van het bbp en wordt de impact op de groei geraamd op 1.2% van het bbp in 2013. Tot nu toe lijken de consumenten zich volgens Belfius Research niet teveel aan te trekken van de 'fiscal cliff' problematiek en blijft het economisch sentiment in de winkelstraten op peil. Zo klommen de kleinhandelsverkopen in december (+0.5%) sterker dan verwacht en sloten het jaar af met een jaar-op-jaar groei in december van 4.4%, na een klim van 3.8% in november. In vergelijking met 2011 groeiden de kleinhandelsverkopen vorig jaar met maar liefst 4.8%. Op het vlak van de autoverkopen beleefden de V.S. zelfs het beste jaar in twee decennia met een klim van 13% in vergelijking met 2011.