Nieuwe bokkensprongen zijn niet uitgesloten

De gegevens die de jongste weken gepubliceerd zijn, hebben het zeer sombere pessimisme sterk verminderd. De stresstests van de Amerikaanse banken tonen volgens Dexia aan dat de banken niet al te zwaar geraakt zijn door de financiële crisis: het volledige Amerikaanse bankensysteem is niet failliet.

Een correctie is dus niet verwonderlijk. De banken boeken grote courante winsten, waardoor ze een aanzienlijk deel van de waardeverminderingen als gevolg van de crisis kunnen dekken.

Het voordien tot een dieptepunt gezakte vertrouwen in de banksector is teruggekeerd. Toch is de financiële crisis volgens Dexia nog niet voorbij; ze heeft waarschijnlijk wel de meest acute fase achter de rug.

Nieuwe bokkensprongen kunnen echter niet uitgesloten worden. De niet-financiële ondernemingen staan misschien wel voor een golf van faillissementen.

Volgens Dexia moeten we letten op de eventuele eerste tekenen van een stabilisering van de economie (wat neerkomt op minder faillissementen in de toekomst) of een nieuwe daling van de CDS (credit default swaps) van de banken. De bekendmaking van de resultaten van de banken voor het tweede kwartaal zal
eveneens erg interessant zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content