Want tegenvallende economische cijfers zijn een waarborg dat het goedkope geldbeleid van de Westerse centrale banken zal worden verdergezet.

Tegenvallende cijfers waren er deze week weer genoeg. In de VSA viel de industriële productie terug en in de eurzone bleek Frankrijk opnieuw in een recessie gesukkeld te zijn.

Gevolg: de S&P 500 bereikte (weeral) een nieuwe historische recordkoers en de Franse CAC40 noteert aan zijn hoogste peil van dit jaar.

Maar het moet wel gezegd worden dat het vooral de defensievere sectoren zijn die aan de winnende hand zijn. De cyclische sectoren blijven duidelijk achter (kijk maar naar de uitschuiver die Bekaert maakte).

Hoe reageert de belegger in deze omstandigheden het best? Van Herck past gewoon de stelling "the trend is your friend" toe.

Zolang de belangrijkste indices hun patroon van hogere bodems en hogere bodems verderzetten, is het afbouwen van

aandelenposities niet aan de orde.

Wie wil beleggen op een wat langere tijdshorizon raadt hij vooral posities in de sectoren voeding, gezondheidszorgen en

duurzame consumentengoederen aan.

Hierin vinden we volgens Geert Van Herck bedrijven met uitstekende balansen (=lage schulden) terug die een jaarlijks stijgend dividend uitkeren. En natuurlijk zijn ze sterk blootgesteld aan de Aziatische groeilanden.

Want tegenvallende economische cijfers zijn een waarborg dat het goedkope geldbeleid van de Westerse centrale banken zal worden verdergezet. Tegenvallende cijfers waren er deze week weer genoeg. In de VSA viel de industriële productie terug en in de eurzone bleek Frankrijk opnieuw in een recessie gesukkeld te zijn. Gevolg: de S&P 500 bereikte (weeral) een nieuwe historische recordkoers en de Franse CAC40 noteert aan zijn hoogste peil van dit jaar. Maar het moet wel gezegd worden dat het vooral de defensievere sectoren zijn die aan de winnende hand zijn. De cyclische sectoren blijven duidelijk achter (kijk maar naar de uitschuiver die Bekaert maakte). Hoe reageert de belegger in deze omstandigheden het best? Van Herck past gewoon de stelling "the trend is your friend" toe. Zolang de belangrijkste indices hun patroon van hogere bodems en hogere bodems verderzetten, is het afbouwen van aandelenposities niet aan de orde. Wie wil beleggen op een wat langere tijdshorizon raadt hij vooral posities in de sectoren voeding, gezondheidszorgen en duurzame consumentengoederen aan. Hierin vinden we volgens Geert Van Herck bedrijven met uitstekende balansen (=lage schulden) terug die een jaarlijks stijgend dividend uitkeren. En natuurlijk zijn ze sterk blootgesteld aan de Aziatische groeilanden.