Natuurlijk is dat reeds een flink stuk lager dan in juli 2012 toen men resp. 600bp en 500bp noteerde. Maar het blijft meer dan het dubbele van het niveau van midden 2011.

De Spaanse regering weigert de knieval te doen om officiële Europese hulp te vragen en om de bijhorende saneringen te moeten implementeren.

De ECB stelt dat zij bereid is Spaanse overheidspapier te kopen enkel nadat de conditionaliteit werd opgelegd.

Daarnaast heeft de Europese top van 18 oktober volgens Belfius Research niets tastbaars opgeleverd. Er wordt wel naarstig verder gewerkt om het plan voor een sterkere economische en monetaire unie af te ronden en in concrete teksten te gieten.

De afgesproken geleidelijke implementatie van de ECB-supervisie op de Europese banken is er een voorbeeld van.

Het sterk neerwaarts herzien van de groeivooruitzichten voor de eurozone in 2012 en 2013 is geen verrassing maar toont aan hoe de trage politieke besluitvorming de economie flink pijn doet.

Natuurlijk is dat reeds een flink stuk lager dan in juli 2012 toen men resp. 600bp en 500bp noteerde. Maar het blijft meer dan het dubbele van het niveau van midden 2011. De Spaanse regering weigert de knieval te doen om officiële Europese hulp te vragen en om de bijhorende saneringen te moeten implementeren. De ECB stelt dat zij bereid is Spaanse overheidspapier te kopen enkel nadat de conditionaliteit werd opgelegd. Daarnaast heeft de Europese top van 18 oktober volgens Belfius Research niets tastbaars opgeleverd. Er wordt wel naarstig verder gewerkt om het plan voor een sterkere economische en monetaire unie af te ronden en in concrete teksten te gieten. De afgesproken geleidelijke implementatie van de ECB-supervisie op de Europese banken is er een voorbeeld van. Het sterk neerwaarts herzien van de groeivooruitzichten voor de eurozone in 2012 en 2013 is geen verrassing maar toont aan hoe de trage politieke besluitvorming de economie flink pijn doet.