Zowel in Spanje als in Italië wordt op regeringsniveau gediscussieerd over het aanvragen van steun, maar het is volgens Theodoor Gilissen Bankiers niet waarschijnlijk dat een uiteindelijke aanvraag al op korte termijn komt. Politiek gezien ligt een steunaanvraag erg gevoelig; die zal dus vermoedelijk pas komen als rentetarieven naar een onhoudbaar niveau stijgen.

ECB vergadert weer op 6 september

De relatieve rust op de markt, ook wat betreft emissies, geeft daarnaast wat tijd. Aan het eind van de maand geeft Italië

pas weer langlopende obligaties uit.

De volgende ECB-vergadering is op 6 september, het is niet waarschijnlijk dat voor die tijd al nieuwe acties aangekondigd worden door de centrale bank.

Ondertussen moet volgens Theodoor Gilissen Bankiers een oplossing gevonden worden voor de Eur 3,1 mrd aflossing van een Griekse obligatie aan de ECB op 20 augustus.

Griekenland heeft het geld hiervoor niet, terwijl de 'Troika' waarschijnlijk pas halverwege september besluit of de Eur 31 mrd aan steun geformaliseerd zal worden.

Een mogelijke oplossing waarover gespeculeerd wordt is dat Griekenland kortlopende Griekse obligaties plaatst bij Griekse banken, die dit dan weer als onderpand kunnen gebruiken bij de Griekse centrale bank.

Hiermee kan tijd gewonnen worden om het besluit van de 'Troika' omtrent Griekse steun af te wachten. Het Griekse werkloosheidspercentage kwam uit op een nieuw record in mei op 23,1%.

Zowel in Spanje als in Italië wordt op regeringsniveau gediscussieerd over het aanvragen van steun, maar het is volgens Theodoor Gilissen Bankiers niet waarschijnlijk dat een uiteindelijke aanvraag al op korte termijn komt. Politiek gezien ligt een steunaanvraag erg gevoelig; die zal dus vermoedelijk pas komen als rentetarieven naar een onhoudbaar niveau stijgen. ECB vergadert weer op 6 september De relatieve rust op de markt, ook wat betreft emissies, geeft daarnaast wat tijd. Aan het eind van de maand geeft Italië pas weer langlopende obligaties uit. De volgende ECB-vergadering is op 6 september, het is niet waarschijnlijk dat voor die tijd al nieuwe acties aangekondigd worden door de centrale bank. Ondertussen moet volgens Theodoor Gilissen Bankiers een oplossing gevonden worden voor de Eur 3,1 mrd aflossing van een Griekse obligatie aan de ECB op 20 augustus. Griekenland heeft het geld hiervoor niet, terwijl de 'Troika' waarschijnlijk pas halverwege september besluit of de Eur 31 mrd aan steun geformaliseerd zal worden. Een mogelijke oplossing waarover gespeculeerd wordt is dat Griekenland kortlopende Griekse obligaties plaatst bij Griekse banken, die dit dan weer als onderpand kunnen gebruiken bij de Griekse centrale bank. Hiermee kan tijd gewonnen worden om het besluit van de 'Troika' omtrent Griekse steun af te wachten. Het Griekse werkloosheidspercentage kwam uit op een nieuw record in mei op 23,1%.