De behaalde Fase I resultaten vormen de basis voor het ontwerp van een Fase II studie later dit jaar, waarbij de effectiviteit van het kandidaat-medicijn bij reuma patiënten getest zal gaan worden.

Galapagos zal gedetailleerde resultaten van GLPG0259 en andere programma's presenteren tijdens een R&D update op 19 maart 2010.

In de Fase I studies is aangetoond dat het kandidaat-medicijn in gezonde vrijwilligers een goed veiligheidsprofiel bezit en geschikt is voor een eenmaal daagse dosering.

Daarnaast hebben deze studies ook aangetoond dat GLPG0259 in verder klinische studies gecombineerd kan worden met methotrexaat (de huidige standaard behandeling bij reuma).

Ook bleek de formulering van GLPG0259 in capsules een zelfde veiligheidsprofiel en gelijkaardige farmaco-kinetische eigenschappen te laten zien. Deze capsules zullen gebruikt worden in de Fase II studie om de effectiviteit van het medicijn in reumapatiënten aan te tonen. Naar verwachting start deze studie in het derde kwartaal van 2010.

"Deze laatste studie waarbij ons middel twee weken door vrijwilligers is ingenomen, bevestigt wederom de veiligheid alsook de haalbaarheid van één pil per dag. We liggen dan ook op koers om een uitgebreide studie in reumapatiënten te starten," zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos. "We zijn blij met de vorderingen van dit programma en kijken met spanning uit naar de start van de eerste studie waarin de effectiviteit van een Galapagos kandidaat-medicijn in patiënten zal worden beoordeeld."

De behaalde Fase I resultaten vormen de basis voor het ontwerp van een Fase II studie later dit jaar, waarbij de effectiviteit van het kandidaat-medicijn bij reuma patiënten getest zal gaan worden. Galapagos zal gedetailleerde resultaten van GLPG0259 en andere programma's presenteren tijdens een R&D update op 19 maart 2010. In de Fase I studies is aangetoond dat het kandidaat-medicijn in gezonde vrijwilligers een goed veiligheidsprofiel bezit en geschikt is voor een eenmaal daagse dosering. Daarnaast hebben deze studies ook aangetoond dat GLPG0259 in verder klinische studies gecombineerd kan worden met methotrexaat (de huidige standaard behandeling bij reuma). Ook bleek de formulering van GLPG0259 in capsules een zelfde veiligheidsprofiel en gelijkaardige farmaco-kinetische eigenschappen te laten zien. Deze capsules zullen gebruikt worden in de Fase II studie om de effectiviteit van het medicijn in reumapatiënten aan te tonen. Naar verwachting start deze studie in het derde kwartaal van 2010. "Deze laatste studie waarbij ons middel twee weken door vrijwilligers is ingenomen, bevestigt wederom de veiligheid alsook de haalbaarheid van één pil per dag. We liggen dan ook op koers om een uitgebreide studie in reumapatiënten te starten," zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos. "We zijn blij met de vorderingen van dit programma en kijken met spanning uit naar de start van de eerste studie waarin de effectiviteit van een Galapagos kandidaat-medicijn in patiënten zal worden beoordeeld."