Deze landen kunnen hun triple A-rating kwijtspelen, met alle gevolgen van dien. Er doen al geruchten de ronde dat de Franse kredietrating zal worden verlaagd wanneer François Hollande de volgende president zou worden, geruchten die niet werden bevestigd of ontkend.

Anderzijds heeft Fitch al duidelijk te verstaan gegeven dat de Nederlandse kredietrating kan worden verlaagd. Volgens Verstraete is deze situatie rond de triple A's gevaarlijker dan de Spaanse, ze moet nauwlettend in de gaten worden gehouden. Wat Spanje zelf betreft, zijn er zowel voor- als nadelen.

Duitse banken hebben veel Spaanse staatsobligaties in portefeuille

Spanje beschikt volgens Verstraete over één groot voordeel: Duitse banken hebben veel Spaanse staatsobligaties in portefeuille. Dat lag helemaal anders met Griekenland, want het waren vooral Franse banken die Griekse staatsobligaties bezaten.

Het nadeel is dan wel weer dat Spanje met een hoge werkloosheidsgraad kampt, zoals vanmorgen nog maar eens duidelijk werd. In het geval van dit land is er sprake van een structureel probleem, waar dat in het geval van Griekenland een vertrouwensprobleem was. Bij het begin van de crisis was de Griekse werkloosheidsgraad namelijk niet zo hoog.

Deze landen kunnen hun triple A-rating kwijtspelen, met alle gevolgen van dien. Er doen al geruchten de ronde dat de Franse kredietrating zal worden verlaagd wanneer François Hollande de volgende president zou worden, geruchten die niet werden bevestigd of ontkend. Anderzijds heeft Fitch al duidelijk te verstaan gegeven dat de Nederlandse kredietrating kan worden verlaagd. Volgens Verstraete is deze situatie rond de triple A's gevaarlijker dan de Spaanse, ze moet nauwlettend in de gaten worden gehouden. Wat Spanje zelf betreft, zijn er zowel voor- als nadelen.Duitse banken hebben veel Spaanse staatsobligaties in portefeuille Spanje beschikt volgens Verstraete over één groot voordeel: Duitse banken hebben veel Spaanse staatsobligaties in portefeuille. Dat lag helemaal anders met Griekenland, want het waren vooral Franse banken die Griekse staatsobligaties bezaten. Het nadeel is dan wel weer dat Spanje met een hoge werkloosheidsgraad kampt, zoals vanmorgen nog maar eens duidelijk werd. In het geval van dit land is er sprake van een structureel probleem, waar dat in het geval van Griekenland een vertrouwensprobleem was. Bij het begin van de crisis was de Griekse werkloosheidsgraad namelijk niet zo hoog.