Deze - ongebruikelijke - sterke correlatie tussen activaklassen is overigens precies wat beleggen in dit universum, zelf gediversifieerd, bijzonder moeilijk heeft gemaakt.

Zoals Carmignac al eerder vermeldde, was de aankondiging dat de Amerikaanse centrale bank haar liquiditeitsinjecties weldra zou terugschroeven, een belangrijke gebeurtenis voor de markten die daarvan tot dat moment het meest hadden geprofiteerd.

Voor de opkomende landen komt die factor bovenop de impact van de Chinese economische vertraging ('dubbel leed' noemde Carmignac dat).

Is deze correctie de voorbode van een veel ernstigere crisis, zoals de opkomende landen er aan het einde van de jaren negentig een meemaakten? De analisten van Carmignac menen van niet.

Hoewel de markten gemakkelijk redenen kunnen vinden om op korte termijn nerveus te blijven, zijn de opkomende landen fundamenteel veel meer solide en gediversifieerd dan vijftien jaar geleden.

Deze - ongebruikelijke - sterke correlatie tussen activaklassen is overigens precies wat beleggen in dit universum, zelf gediversifieerd, bijzonder moeilijk heeft gemaakt. Zoals Carmignac al eerder vermeldde, was de aankondiging dat de Amerikaanse centrale bank haar liquiditeitsinjecties weldra zou terugschroeven, een belangrijke gebeurtenis voor de markten die daarvan tot dat moment het meest hadden geprofiteerd. Voor de opkomende landen komt die factor bovenop de impact van de Chinese economische vertraging ('dubbel leed' noemde Carmignac dat). Is deze correctie de voorbode van een veel ernstigere crisis, zoals de opkomende landen er aan het einde van de jaren negentig een meemaakten? De analisten van Carmignac menen van niet. Hoewel de markten gemakkelijk redenen kunnen vinden om op korte termijn nerveus te blijven, zijn de opkomende landen fundamenteel veel meer solide en gediversifieerd dan vijftien jaar geleden.