Want ook daar lijkt een bijkomende bailout quasi onafwendbaar. De Portugese overheid stelt alles in het werk om aan de strenge vereisten voor het 78 miljard euro noodpakket te voldoen, maar we vrezen dat de markt er niet in gelooft.

Nico Pantelis (Slim Beleggen): "De rente op 10-jarige Portugese staatsobligaties noteert op bijna 14 procent! Beleggers geloven er niet in dat Portugal de belastingen fors kan optrekken en op hetzelfde moment stevig in de kosten kan snoeien zonder een ware ravage aan te richten. Extra financiële hulp lijkt onafwendbaar voor de Portugezen. Portugal zit dus in een vergelijkbare negatieve spiraal als Griekenland. Of anders gesteld: Griekenland is helemaal geen uniek geval binnen Europa. Ook voor de Portugezen dreigt een acuut financieringstekort. Als Europa niet snel ingrijpt bij Portugal, dreigt een tweede faling."

Want ook daar lijkt een bijkomende bailout quasi onafwendbaar. De Portugese overheid stelt alles in het werk om aan de strenge vereisten voor het 78 miljard euro noodpakket te voldoen, maar we vrezen dat de markt er niet in gelooft. Nico Pantelis (Slim Beleggen): "De rente op 10-jarige Portugese staatsobligaties noteert op bijna 14 procent! Beleggers geloven er niet in dat Portugal de belastingen fors kan optrekken en op hetzelfde moment stevig in de kosten kan snoeien zonder een ware ravage aan te richten. Extra financiële hulp lijkt onafwendbaar voor de Portugezen. Portugal zit dus in een vergelijkbare negatieve spiraal als Griekenland. Of anders gesteld: Griekenland is helemaal geen uniek geval binnen Europa. Ook voor de Portugezen dreigt een acuut financieringstekort. Als Europa niet snel ingrijpt bij Portugal, dreigt een tweede faling."