Zo blijft de vraag naar goud bijzonder sterk, ondanks de forse prijsbewegingen over het jaar. Met name de investeringsvraag naar het gele edelmetaal blijft fors toenemen, maar ook de juwelen en technologie segmenten leveren amper aan koopkracht in.

Nico Pantelis (Slim Beleggen): "Wat ons echter verbaast is de explosieve groei in de vraag naar fysiek goud ten opzichte van ETF's en derivaten. In 2011 werden bijna voor 1500 ton baren en munten gekocht door beleggers, terwijl de vraag naar ETF's hier slechts nog een fractie van is. Op vlak van derivaten (futures, opties) was er zelfs sprake van een krimp van de vraag: een vergelijkbaar scenario met de crash van 2008! Zou dit wederom een bodem inluiden voor de prijs van goud zoals in 2008/2009?

Verder valt op dat de explosieve toename van de vraag zich situeert in Azië, met op kop China en India, maar ook in Europa, waar vooral de Duitsers en de Zwitsers de slokoppen zijn. Europeanen maken zich duidelijk zorgen om de toekomst van de euro en grijpen naar goud om zich te beschermen tegen een mogelijke implosie van de Europese munt. Fysiek goud krijgt daarbij altijd de voorkeur boven 'papieren' goud!"

Zo blijft de vraag naar goud bijzonder sterk, ondanks de forse prijsbewegingen over het jaar. Met name de investeringsvraag naar het gele edelmetaal blijft fors toenemen, maar ook de juwelen en technologie segmenten leveren amper aan koopkracht in. Nico Pantelis (Slim Beleggen): "Wat ons echter verbaast is de explosieve groei in de vraag naar fysiek goud ten opzichte van ETF's en derivaten. In 2011 werden bijna voor 1500 ton baren en munten gekocht door beleggers, terwijl de vraag naar ETF's hier slechts nog een fractie van is. Op vlak van derivaten (futures, opties) was er zelfs sprake van een krimp van de vraag: een vergelijkbaar scenario met de crash van 2008! Zou dit wederom een bodem inluiden voor de prijs van goud zoals in 2008/2009? Verder valt op dat de explosieve toename van de vraag zich situeert in Azië, met op kop China en India, maar ook in Europa, waar vooral de Duitsers en de Zwitsers de slokoppen zijn. Europeanen maken zich duidelijk zorgen om de toekomst van de euro en grijpen naar goud om zich te beschermen tegen een mogelijke implosie van de Europese munt. Fysiek goud krijgt daarbij altijd de voorkeur boven 'papieren' goud!"