Gegeven het feit dat deze landen erg export georiënteerd zijn, droeg de ineenstorting van de wereldwijde vraag in 2008/2009 uiteraard sterk bij aan de economische neergang.

De economische vooruitzichten zijn dit jaar volgens NIBC echter duidelijk verbeterd doordat in het bijzonder de Duitse en Nederlandse exportsectoren profiteerden van het wereldwijde vraagherstel.

Bovendien zijn de voorruitzichten voor consumentenbestedingen aan het verbeteren gegeven dalende werkloosheid en de opwaartse trend van het consumentenvertrouwen.

De economieën van deze twee landen worden ook ondersteund door het zeer ruime monetaire beleid dat de ECB voert.

Al met al verwacht NIBC dan ook dat economische groei in Nederland voort zal gaan (ze verwachten een gemiddelde groei van 1.9% in 2011) en dat de Duitse groei zelfs vrij sterk zal zijn (ze verwachten een gemiddelde groei van 3.4% in 2011).

De Duitse economische groei zal daarmee waarschijnlijk één van de sterkste zijn in de westerse wereld gedurende de post-crisis-periode.

Gegeven het feit dat deze landen erg export georiënteerd zijn, droeg de ineenstorting van de wereldwijde vraag in 2008/2009 uiteraard sterk bij aan de economische neergang. De economische vooruitzichten zijn dit jaar volgens NIBC echter duidelijk verbeterd doordat in het bijzonder de Duitse en Nederlandse exportsectoren profiteerden van het wereldwijde vraagherstel. Bovendien zijn de voorruitzichten voor consumentenbestedingen aan het verbeteren gegeven dalende werkloosheid en de opwaartse trend van het consumentenvertrouwen. De economieën van deze twee landen worden ook ondersteund door het zeer ruime monetaire beleid dat de ECB voert. Al met al verwacht NIBC dan ook dat economische groei in Nederland voort zal gaan (ze verwachten een gemiddelde groei van 1.9% in 2011) en dat de Duitse groei zelfs vrij sterk zal zijn (ze verwachten een gemiddelde groei van 3.4% in 2011). De Duitse economische groei zal daarmee waarschijnlijk één van de sterkste zijn in de westerse wereld gedurende de post-crisis-periode.