Momenteel bedraagt die deposito rente nul. Wanneer ze negatief wordt, zouden banken sneller geneigd zijn om overtollig geld uit te lenen.

Daardoor kan de kredietverstrekking in de eurozone verbeteren. De overtallige euro's kunnen echter ook op de valutamarkten verkocht kunnen worden.

Het invoeren van een negatieve rente in de eurozone kan een succesvolle strategie blijken, zoals Denemarken heeft aangetoond.

Dat land voerde in juli vorig jaar negatieve rentevoeten in, met als gevolg dat de koers van de munt verzwakte. Ook de euro kan verzwakken als de rente negatief wordt, met als gevolg dat de exportgerichte bedrijven het makkelijker krijgen.

Momenteel bedraagt die deposito rente nul. Wanneer ze negatief wordt, zouden banken sneller geneigd zijn om overtollig geld uit te lenen. Daardoor kan de kredietverstrekking in de eurozone verbeteren. De overtallige euro's kunnen echter ook op de valutamarkten verkocht kunnen worden. Het invoeren van een negatieve rente in de eurozone kan een succesvolle strategie blijken, zoals Denemarken heeft aangetoond. Dat land voerde in juli vorig jaar negatieve rentevoeten in, met als gevolg dat de koers van de munt verzwakte. Ook de euro kan verzwakken als de rente negatief wordt, met als gevolg dat de exportgerichte bedrijven het makkelijker krijgen.