De eerste reacties op het nieuws zijn volgens ABN Amro negatief.

Freeport betaalt ongeveer USD 50 per aandeel voor Plains, bijna 40% meer dan de slotkoers van gisteren.

Voor McMoran wordt USD 14,75 plus 1,15 aandelen in een royalty trust betaald. Met de deal krijgt Freeport de olievelden in de Golf van Mexico in bezit die Plain in september voor USD 6,1 miljard kocht van BP en Royal Dutch Shell.

Het nieuwe bedrijf zal naar verwachting in 2013 een EBITDA van USD 12 miljard en een cashflow van USD 9 miljard genereren.

De overname zou volgens Freeport moeten bijdragen aan de operationele cashflow, maar wij zijn sceptisch over de synergievoordelen die het oplevert. De eerste reactie is negatief.

ABN Amro wacht even de webcast af, waarin Freeport meer uitleg zal geven over de potentiële synergie-effecten. Voor zover de analisten van de bank nu begrijpen wordt het dividend van USD 1,25 per aandeel gehandhaafd, maar wordt geen speciaal dividend uitgekeerd.

De eerste reacties op het nieuws zijn volgens ABN Amro negatief. Freeport betaalt ongeveer USD 50 per aandeel voor Plains, bijna 40% meer dan de slotkoers van gisteren. Voor McMoran wordt USD 14,75 plus 1,15 aandelen in een royalty trust betaald. Met de deal krijgt Freeport de olievelden in de Golf van Mexico in bezit die Plain in september voor USD 6,1 miljard kocht van BP en Royal Dutch Shell. Het nieuwe bedrijf zal naar verwachting in 2013 een EBITDA van USD 12 miljard en een cashflow van USD 9 miljard genereren. De overname zou volgens Freeport moeten bijdragen aan de operationele cashflow, maar wij zijn sceptisch over de synergievoordelen die het oplevert. De eerste reactie is negatief. ABN Amro wacht even de webcast af, waarin Freeport meer uitleg zal geven over de potentiële synergie-effecten. Voor zover de analisten van de bank nu begrijpen wordt het dividend van USD 1,25 per aandeel gehandhaafd, maar wordt geen speciaal dividend uitgekeerd.