In België is de rente op alle obligaties met een looptijd tot vijf jaar onder nul gezakt. De Belgische tienjaarsrente zit nu onder 0,45 procent - een historisch dieptepunt.

Financial Times
© Financial Times

Ongeveer de helft van de Belgische obligaties een negatief rendement heeft, blijkt uit een grafiek van de Financial Times. Ons land is daarmee vijfde in de eurozone.

Duitsland spant de kroon: meer dan 60 procent van het Duitse overheidspapier heeft een negatieve rente. Duitse beleggers moeten 0,8 procent betalen als ze obligaties kopen met een termijn van vijf jaar.

In Frankrijk en Nederland moeten beleggers rente betalen op meer dan de helft van de obligaties.

De effecten van de bazooka van de ECB blijven veeleer klein in Zuid-Europese landen. Daar dalen de obligatierentes wel, maar ze duiken nog niet of in zeer beperkte mate onder nul. Ook in Litouwen zijn er nog geen negatieve rentes.

Macroedit postte deze tweet, die de obligaties met een rente tussen 0,2 en -0,2 procent in kaart brengt per land.

Waarom vasthouden aan obligaties?

Verscheidene banken hebben al laten weten dat ze niet bereid zijn staatspapier te verkopen aan de ECB. Dat komt omdat de negatieve rendementen voor veel financiële instellingen nog altijd aantrekkelijker ogen dan de 0,20 procent die ze moeten betalen als ze hun geld parkeren bij de ECB.

Daarenboven zijn sommige beleggers geneigd te speculeren op verdere prijsstijgingen van obligaties. Door de obligatieaankopen van de ECB zal de vraag normaal toenemen, waardoor de prijs van een obligatie in de hoogte gaat en de rente tegelijk verder zakt. (NS)

In België is de rente op alle obligaties met een looptijd tot vijf jaar onder nul gezakt. De Belgische tienjaarsrente zit nu onder 0,45 procent - een historisch dieptepunt. Ongeveer de helft van de Belgische obligaties een negatief rendement heeft, blijkt uit een grafiek van de Financial Times. Ons land is daarmee vijfde in de eurozone. Duitsland spant de kroon: meer dan 60 procent van het Duitse overheidspapier heeft een negatieve rente. Duitse beleggers moeten 0,8 procent betalen als ze obligaties kopen met een termijn van vijf jaar. In Frankrijk en Nederland moeten beleggers rente betalen op meer dan de helft van de obligaties.De effecten van de bazooka van de ECB blijven veeleer klein in Zuid-Europese landen. Daar dalen de obligatierentes wel, maar ze duiken nog niet of in zeer beperkte mate onder nul. Ook in Litouwen zijn er nog geen negatieve rentes. Macroedit postte deze tweet, die de obligaties met een rente tussen 0,2 en -0,2 procent in kaart brengt per land.Verscheidene banken hebben al laten weten dat ze niet bereid zijn staatspapier te verkopen aan de ECB. Dat komt omdat de negatieve rendementen voor veel financiële instellingen nog altijd aantrekkelijker ogen dan de 0,20 procent die ze moeten betalen als ze hun geld parkeren bij de ECB.Daarenboven zijn sommige beleggers geneigd te speculeren op verdere prijsstijgingen van obligaties. Door de obligatieaankopen van de ECB zal de vraag normaal toenemen, waardoor de prijs van een obligatie in de hoogte gaat en de rente tegelijk verder zakt. (NS)