De beste resultaten werden behaald in de Amerikaanse aandelenmarkt en de euro-obligatiemarkt met rendementen van respectievelijk +4.8% en +3.0%.

Substantiële verliezen werden genoteerd voor aandelen in de eurozone (-15.4%), in Japan (-11.6%) en in de opkomende markten (-20.9%). Vastgoed bleek vorig jaar evenmin een goede belegging te zijn met een rendement van -10.3%. Het onderzoek van Mercer is gebaseerd op de analyse van een honderdtal actieve fondsen, wat overeenstemt met twee derden van de 150 actieve pensioenfondsen in België.

Rendementen eerder pover op middellange termijn

Over een periode van meer dan één jaar bekeken, is het nodig een onderscheid te maken tussen het rendement op de middellange en de lange termijn.

Op middellange termijn zijn de rendementen eerder pover. Over vijf jaar bekeken, is er zelfs een negatief rendement van -1.5% per jaar. Dat is voornamelijk te wijten aan een desastreus 2008, toen een rendement van -24.7% werd gerealiseerd.

Over een periode van 10 jaar scoort het rendement van +1.9% weliswaar positief maar blijft het hiermee toch beneden de inflatie. Dat is een gevolg van de negatieve cijfers van de jaren 2008, 2002 (-16.1%) en natuurlijk 2011.

Op de langere termijn, en dat is uiteindelijk toch de duurtijd die overeenstemt met de doelstelling van pensioenfondsen, ziet de situatie er beduidend beter uit. Over een periode van 15 en 20 jaar behaalden de bedrijfspensioenfondsen een rendement van respectievelijk +4.5% en +5.5% per jaar.

De beste resultaten werden behaald in de Amerikaanse aandelenmarkt en de euro-obligatiemarkt met rendementen van respectievelijk +4.8% en +3.0%. Substantiële verliezen werden genoteerd voor aandelen in de eurozone (-15.4%), in Japan (-11.6%) en in de opkomende markten (-20.9%). Vastgoed bleek vorig jaar evenmin een goede belegging te zijn met een rendement van -10.3%. Het onderzoek van Mercer is gebaseerd op de analyse van een honderdtal actieve fondsen, wat overeenstemt met twee derden van de 150 actieve pensioenfondsen in België.Rendementen eerder pover op middellange termijn Over een periode van meer dan één jaar bekeken, is het nodig een onderscheid te maken tussen het rendement op de middellange en de lange termijn. Op middellange termijn zijn de rendementen eerder pover. Over vijf jaar bekeken, is er zelfs een negatief rendement van -1.5% per jaar. Dat is voornamelijk te wijten aan een desastreus 2008, toen een rendement van -24.7% werd gerealiseerd. Over een periode van 10 jaar scoort het rendement van +1.9% weliswaar positief maar blijft het hiermee toch beneden de inflatie. Dat is een gevolg van de negatieve cijfers van de jaren 2008, 2002 (-16.1%) en natuurlijk 2011. Op de langere termijn, en dat is uiteindelijk toch de duurtijd die overeenstemt met de doelstelling van pensioenfondsen, ziet de situatie er beduidend beter uit. Over een periode van 15 en 20 jaar behaalden de bedrijfspensioenfondsen een rendement van respectievelijk +4.5% en +5.5% per jaar.