De uitkomst zal nauwlettend worden gevolgd door internationale beleggers en beleidsmakers, die bezorgd zijn over de mogelijke gevolgen die een verandering in het Nederlandse politieke landschap kan hebben voor het Europees begrotingsakkoord en de focus op het bereiken van begrotingsevenwicht.

Peilingen geven aan dat veel Nederlanders afkerig zijn geworden van reddingspakketten voor Griekenland en andere landen. De peilingen geven ook aan dat de formatie lang kan gaan duren, wat de onzekerheid over de toekomst - en hervorming - van de huizenmarkt nog verder kan vergroten en ook de werkgelegenheid nadelig kan beïnvloeden. In reactie hierop zouden de rating agencies negatief kunnen reageren en de kredietbeoordeling van Nederland kunnen verlagen.

Nederlanders kunnen bezuinigingsakkoord afwijzen

Wat de verkiezingen waarschijnlijk niet zullen veranderen is de Nederlandse steun voor het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM), want dit is al door het parlement geratificeerd. Ook is het onwaarschijnlijk dat er een beweging wordt ingezet naar een vertrek uit de monetaire unie.

Wel bestaat volgens Ben Emons de kans dat de kiezers het bezuinigingsakkoord dat eerder dit jaar na de val van het kabinet werd bereikt, afwijzen. Als dit gebeurt kan dit nadelig uitpakken voor de steun voor bezuinigingen en hervormingen elders in de eurozone.

De uitkomst zal nauwlettend worden gevolgd door internationale beleggers en beleidsmakers, die bezorgd zijn over de mogelijke gevolgen die een verandering in het Nederlandse politieke landschap kan hebben voor het Europees begrotingsakkoord en de focus op het bereiken van begrotingsevenwicht. Peilingen geven aan dat veel Nederlanders afkerig zijn geworden van reddingspakketten voor Griekenland en andere landen. De peilingen geven ook aan dat de formatie lang kan gaan duren, wat de onzekerheid over de toekomst - en hervorming - van de huizenmarkt nog verder kan vergroten en ook de werkgelegenheid nadelig kan beïnvloeden. In reactie hierop zouden de rating agencies negatief kunnen reageren en de kredietbeoordeling van Nederland kunnen verlagen. Nederlanders kunnen bezuinigingsakkoord afwijzen Wat de verkiezingen waarschijnlijk niet zullen veranderen is de Nederlandse steun voor het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM), want dit is al door het parlement geratificeerd. Ook is het onwaarschijnlijk dat er een beweging wordt ingezet naar een vertrek uit de monetaire unie. Wel bestaat volgens Ben Emons de kans dat de kiezers het bezuinigingsakkoord dat eerder dit jaar na de val van het kabinet werd bereikt, afwijzen. Als dit gebeurt kan dit nadelig uitpakken voor de steun voor bezuinigingen en hervormingen elders in de eurozone.