De problemen in Zuid-Europa konden teruggebracht worden tot een toevallige samenloop van omstandigheden, zonder dat er sprake was van fouten gemaakt bij het oprichten van de monetaire unie. In het geval van Nederland ligt dat echter even anders, want hier raken we de kern van de eurozone.

Nederland heeft geen excuses om de crisis te verantwoorden, in tegenstelling tot de voorgangers. De Grieken gaven meer geld uit dan ze bezaten, de Ieren lieten hun vastgoedmarkt uit de hand lopen, de Italianen maakten te veel schulden en ga zo maar door. De Nederlanders hebben echter altijd aan alle opgelegde regels gehoorzaamd en dat maakt de problemen van dit land alleen maar ernstiger.

De problemen in Zuid-Europa konden teruggebracht worden tot een toevallige samenloop van omstandigheden, zonder dat er sprake was van fouten gemaakt bij het oprichten van de monetaire unie. In het geval van Nederland ligt dat echter even anders, want hier raken we de kern van de eurozone. Nederland heeft geen excuses om de crisis te verantwoorden, in tegenstelling tot de voorgangers. De Grieken gaven meer geld uit dan ze bezaten, de Ieren lieten hun vastgoedmarkt uit de hand lopen, de Italianen maakten te veel schulden en ga zo maar door. De Nederlanders hebben echter altijd aan alle opgelegde regels gehoorzaamd en dat maakt de problemen van dit land alleen maar ernstiger.