Zeker als men kijkt naar de wijze waarop de Ondernemingskamer er over oordeelt.

Was bij de adviseurs van de minister niet even de gedachte geweest dat een compensatie van € 0 juridisch moeilijk houdbaar zou zijn?

Zeker als men dat ging baseren op een rapport dat (nu nog altijd) niet geheel transparant is. In normaal economisch verkeer zou zo'n situatie oplichting worden genoemd.

Natuurlijk was de situatie gecompliceerd. Met name het gegeven dat SNS was gekwalificeerd als systeembank. Een bank die dus niet mocht omvallen.

Was dat niet het geval dan was een scenario als DSB te verwachten. Maar ook hier was de uiteindelijke waarde van het bedrijf niet € 0.

De Ondernemingskamer geeft een duidelijke opdracht aan de commissie. Ga na wat het bedrijf waard was op 31 januari en baseer daar de compensatie op.

Een moeizame taak, dat staat vast. Zoals bij alle waardebepalingen. Wellicht is de meest verstandige weg als er een compromis komt tussen de Nederlandse overheid en de aandeelhouders en schuldenhouders van SNS Reaal.

Niet alleen dat schikken beter is dan procederen. Wil de overheid uiteindelijk af van onder andere het tafelzilver ABN AMRO dan moet men ook overkomen als betrouwbare partner in economische processen.

Men zou kunnen stellen dat in januari de verantwoordelijken bij het ministerie van Financiën op de bluf hebben gespeeld. Men dacht er simpel mee weg te komen.

Maar gelukkig is Nederland nog een rechtsstaat en kan de rechter er geheel onafhankelijk over oordelen.

Zeker als men kijkt naar de wijze waarop de Ondernemingskamer er over oordeelt. Was bij de adviseurs van de minister niet even de gedachte geweest dat een compensatie van € 0 juridisch moeilijk houdbaar zou zijn? Zeker als men dat ging baseren op een rapport dat (nu nog altijd) niet geheel transparant is. In normaal economisch verkeer zou zo'n situatie oplichting worden genoemd. Natuurlijk was de situatie gecompliceerd. Met name het gegeven dat SNS was gekwalificeerd als systeembank. Een bank die dus niet mocht omvallen. Was dat niet het geval dan was een scenario als DSB te verwachten. Maar ook hier was de uiteindelijke waarde van het bedrijf niet € 0. De Ondernemingskamer geeft een duidelijke opdracht aan de commissie. Ga na wat het bedrijf waard was op 31 januari en baseer daar de compensatie op. Een moeizame taak, dat staat vast. Zoals bij alle waardebepalingen. Wellicht is de meest verstandige weg als er een compromis komt tussen de Nederlandse overheid en de aandeelhouders en schuldenhouders van SNS Reaal. Niet alleen dat schikken beter is dan procederen. Wil de overheid uiteindelijk af van onder andere het tafelzilver ABN AMRO dan moet men ook overkomen als betrouwbare partner in economische processen. Men zou kunnen stellen dat in januari de verantwoordelijken bij het ministerie van Financiën op de bluf hebben gespeeld. Men dacht er simpel mee weg te komen. Maar gelukkig is Nederland nog een rechtsstaat en kan de rechter er geheel onafhankelijk over oordelen.