Mario Draghi van de Europese Centrale Bank heeft de bijnaam Super Mario gekregen dankzij de aankondiging van zijn OMT-programma, maar er is één ding dat hij niet kan bereiken. Goedkoper geld zal Europa niet redden, zolang er geen groeistrategie op tafel ligt.

De reden waarom de Spaanse premier Mariano Rajoy uiteindelijk niet om hulp heeft gevraagd voor zijn land, is dat hij vreest dat de eisen van de Catalanen voor zelfstandigheid alleen maar in kracht zullen winnen. Nationale trots staat dus een oplossing voor de Europese problemen in de weg.

Het zwaaien van Griekse betogers heeft ook te maken met machteloosheid, want Griekenland zakt weg in een depressie en daar is niets wat de Europese Centrale Bank kan doen. Als puntje bij paaltje komt, halen nationale en regionale overwegingen de bovendhand en daar kan Mario Draghi niets aan veranderen.

Mario Draghi van de Europese Centrale Bank heeft de bijnaam Super Mario gekregen dankzij de aankondiging van zijn OMT-programma, maar er is één ding dat hij niet kan bereiken. Goedkoper geld zal Europa niet redden, zolang er geen groeistrategie op tafel ligt. De reden waarom de Spaanse premier Mariano Rajoy uiteindelijk niet om hulp heeft gevraagd voor zijn land, is dat hij vreest dat de eisen van de Catalanen voor zelfstandigheid alleen maar in kracht zullen winnen. Nationale trots staat dus een oplossing voor de Europese problemen in de weg. Het zwaaien van Griekse betogers heeft ook te maken met machteloosheid, want Griekenland zakt weg in een depressie en daar is niets wat de Europese Centrale Bank kan doen. Als puntje bij paaltje komt, halen nationale en regionale overwegingen de bovendhand en daar kan Mario Draghi niets aan veranderen.