HP zag in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2011-2012, dat eindigde op 31 januari, de omzet terugzakken met 7% tot 30 miljard dollar. Dit is echter geen verrassing aangezien de informaticamarkt wel moest vertragen door de overstroming van een belangrijke Thaise fabriek die harddisks produceert. De winst per aandeel van 0,92 USD is echter beter dan de consensus van 0,87 USD.

De vooruitzichten voor het tweede kwartaal hebben de markt echter ontgoocheld. HP verwacht een nettowinst tussen 0,88 en 0,91 USD per aandeel waar analisten uitgingen van 0,95 USD. De omzet in de pc-divisie zou met 15% terugvallen tot 8,9 miljard USD door de steeds pijnlijkere concurrentie van smartphones en tabletcomputers.

Het is duidelijk dat de ommekeer bij HP verschillende jaren zal duren, zonder enige garantie op succes. We raden dan ook aan om het aandeel te verkopen. De lage waardering (tegen 7 keer de verwachte winst per aandeel voor dit jaar) volstaat niet om de gemengde toekomstperspectieven te compenseren.

Cédric Boitte

HP zag in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2011-2012, dat eindigde op 31 januari, de omzet terugzakken met 7% tot 30 miljard dollar. Dit is echter geen verrassing aangezien de informaticamarkt wel moest vertragen door de overstroming van een belangrijke Thaise fabriek die harddisks produceert. De winst per aandeel van 0,92 USD is echter beter dan de consensus van 0,87 USD.De vooruitzichten voor het tweede kwartaal hebben de markt echter ontgoocheld. HP verwacht een nettowinst tussen 0,88 en 0,91 USD per aandeel waar analisten uitgingen van 0,95 USD. De omzet in de pc-divisie zou met 15% terugvallen tot 8,9 miljard USD door de steeds pijnlijkere concurrentie van smartphones en tabletcomputers.Het is duidelijk dat de ommekeer bij HP verschillende jaren zal duren, zonder enige garantie op succes. We raden dan ook aan om het aandeel te verkopen. De lage waardering (tegen 7 keer de verwachte winst per aandeel voor dit jaar) volstaat niet om de gemengde toekomstperspectieven te compenseren.Cédric Boitte