De aandelenbeleggers hebben tot nog toe in 2015 absoluut geen reden tot klagen. Zeker niet de Europese aandeelhouders. Ze zagen de meeste beursindexen 10% en meer procenten opveren. Een schril contrast met vorig jaar toen de Europese indices het jaar nauwelijks boven het nulpunt wisten af te sluiten. Toen werd het feest vooral aan de overkant van de Atlantische Oceaan gevierd, net als de jaren voordien. Maar nu is Europa volop bezig met een inhaalbeweging en houden de stieren zich op Wall Street een stuk rustiger.

10 miljard extra

Aan heel wat zaken kunnen we merken dat ook bij ons de interesse voor de beurs aan het terugkeren is sinds de Europese Centrale Bank heeft aangekondigd de bazooka boven te halen via een maandelijks aankoopprogramma van obligaties ter waarde van 60 miljard EUR tot minstens september 2016. Dat heeft een miljardeninstroom richting Europese aandelenfondsen op gang gebracht.

In de tweede helft van februari alleen ging het om afgerond 10 miljard EUR extra voor de Europese aandelenmarkten. Er is de verwachting dat mede door de lage dollar en olieprijs er sprake zal zijn van een (serieus) herstel in de Europese bedrijfswinsten. En daarnaast is er ook en vooral de vaststelling dat Europese obligaties veel duurder zijn met vaak negatieve rentestanden tot 5 jaar op overheidsobligaties. Bovendien zijn Amerikaanse investeerders Europese aandelen als een 'bargain' (een 'soldenkoopje') in vergelijking met de Amerikaanse waarden.

Gezonde correctie

Iedereen moet echter beseffen dat het tempo van de eerste tien weken onmogelijk vol te houden is voor de Europese aandelenmarkten de rest van het jaar. Dat zou immers betekenen dat de Europese indexen 60 tot 80% zouden klimmen dit jaar. Totaal onrealistisch, want we zijn het jaar absoluut niet op een diepe beursbodem begonnen. Bovendien zitten we sinds de bodem van oktober 2014 op +30% voor de Eurostoxx50-index.

Na zo'n spectaculaire beursstijging is de komende weken tijd voor een adempauze. Heel wat markt(technische) indicatoren geven duidelijk aan dat de beurzen op korte termijn 'overgekocht' zijn en dat het tijd is voor een tussentijdse correctie. Wie nu dus gelokt door de sterke stijgingen van de voorbije weken en maanden heel enthousiast wil (Europese) aandelen beginnen kopen, kan dus best een aantal weken wachten. Om misverstanden te vermijden, we verwachten geen zware correctie. Eerder een terugval in de buurt van 3 à 5%.

De aandelenbeleggers hebben tot nog toe in 2015 absoluut geen reden tot klagen. Zeker niet de Europese aandeelhouders. Ze zagen de meeste beursindexen 10% en meer procenten opveren. Een schril contrast met vorig jaar toen de Europese indices het jaar nauwelijks boven het nulpunt wisten af te sluiten. Toen werd het feest vooral aan de overkant van de Atlantische Oceaan gevierd, net als de jaren voordien. Maar nu is Europa volop bezig met een inhaalbeweging en houden de stieren zich op Wall Street een stuk rustiger.Aan heel wat zaken kunnen we merken dat ook bij ons de interesse voor de beurs aan het terugkeren is sinds de Europese Centrale Bank heeft aangekondigd de bazooka boven te halen via een maandelijks aankoopprogramma van obligaties ter waarde van 60 miljard EUR tot minstens september 2016. Dat heeft een miljardeninstroom richting Europese aandelenfondsen op gang gebracht. In de tweede helft van februari alleen ging het om afgerond 10 miljard EUR extra voor de Europese aandelenmarkten. Er is de verwachting dat mede door de lage dollar en olieprijs er sprake zal zijn van een (serieus) herstel in de Europese bedrijfswinsten. En daarnaast is er ook en vooral de vaststelling dat Europese obligaties veel duurder zijn met vaak negatieve rentestanden tot 5 jaar op overheidsobligaties. Bovendien zijn Amerikaanse investeerders Europese aandelen als een 'bargain' (een 'soldenkoopje') in vergelijking met de Amerikaanse waarden.Iedereen moet echter beseffen dat het tempo van de eerste tien weken onmogelijk vol te houden is voor de Europese aandelenmarkten de rest van het jaar. Dat zou immers betekenen dat de Europese indexen 60 tot 80% zouden klimmen dit jaar. Totaal onrealistisch, want we zijn het jaar absoluut niet op een diepe beursbodem begonnen. Bovendien zitten we sinds de bodem van oktober 2014 op +30% voor de Eurostoxx50-index.Na zo'n spectaculaire beursstijging is de komende weken tijd voor een adempauze. Heel wat markt(technische) indicatoren geven duidelijk aan dat de beurzen op korte termijn 'overgekocht' zijn en dat het tijd is voor een tussentijdse correctie. Wie nu dus gelokt door de sterke stijgingen van de voorbije weken en maanden heel enthousiast wil (Europese) aandelen beginnen kopen, kan dus best een aantal weken wachten. Om misverstanden te vermijden, we verwachten geen zware correctie. Eerder een terugval in de buurt van 3 à 5%.