Hoewel er meer werd verkocht in het vierde kwartaal, is dit dankzij de lagere prijzen niet merkbaar in de resultaten van het bedrijf. De prijzen voor fosfaat zakten in met 8% en potas-prijzen met 21%. De omzet daalde met 4,5%.

Door nieuwe contracten met China en een sterk seizoen in Noord-Amerika, neemt de vraag naar potas weer iets toe. Toch is er nog steeds weinig vraag uit India en ook uit andere delen van de wereld opereren kopers voorzichtig.

Mosaic zal daardoor een deel van de productiefaciliteiten sluiten in de komende periode. Het bedrijf verwacht dat de prijzen voor potas verder onder druk komen te staan in vergelijking met de prijzen van het fiscale vierde kwartaal.

Aan de andere kant is het wel zo dat de lagere prijzen er op korte termijn voor zullen zorgen dat veel producenten nieuwe productieprojecten weer zullen herzien.

Zo heeft Mosaic al wat projecten geseponeerd en andere producenten zullen dit voorbeeld volgen.

Dit betekent dat de lage prijzen op korte termijn zullen zorgen voor krapte op de markt op de lange termijn. ABN Amro is koper.

Hoewel er meer werd verkocht in het vierde kwartaal, is dit dankzij de lagere prijzen niet merkbaar in de resultaten van het bedrijf. De prijzen voor fosfaat zakten in met 8% en potas-prijzen met 21%. De omzet daalde met 4,5%. Door nieuwe contracten met China en een sterk seizoen in Noord-Amerika, neemt de vraag naar potas weer iets toe. Toch is er nog steeds weinig vraag uit India en ook uit andere delen van de wereld opereren kopers voorzichtig. Mosaic zal daardoor een deel van de productiefaciliteiten sluiten in de komende periode. Het bedrijf verwacht dat de prijzen voor potas verder onder druk komen te staan in vergelijking met de prijzen van het fiscale vierde kwartaal. Aan de andere kant is het wel zo dat de lagere prijzen er op korte termijn voor zullen zorgen dat veel producenten nieuwe productieprojecten weer zullen herzien. Zo heeft Mosaic al wat projecten geseponeerd en andere producenten zullen dit voorbeeld volgen. Dit betekent dat de lage prijzen op korte termijn zullen zorgen voor krapte op de markt op de lange termijn. ABN Amro is koper.