De analisten van ABN Amro verwachten weinig gevolgen voor de reële waarde van het aandeel. Mosaic neemt een 25%-belang in de joint venture en investeert de komende vier jaar USD 1 miljard in het project.

De nieuwe productiefaciliteit heeft jaarlijkse capaciteit van circa 3,5 miljoen metrische ton fosfaat en zal eind 2016 operationeel zijn.

Daarmee betaalt Mosaic één miljard dollar voor een productiecapaciteit van 875.000 metrische ton fosfaat.

De joint venture past in de strategie van Mosaic om de fosfaatactiviteiten te diversifiëren. Het recente gesteggel met de toezichthouder bij een mijn in Florida toonde de noodzaak daarvan aan.

De productiefaciliteit in Saoedi-Arabië produceert goedkoper dan producenten die rots kopen van derde partijen, vooral in Marokko.

Het kan goedkoop aardgas uit Saoedi-Arabië gebruiken om fosfaatsteen te verwerken tot kunstmest. Ammonia, gewonnen uit aardgas, is een belangrijke grondstof voor twee belangrijke kunstmestsoorten.

De productielocatie maakt Mosaic ook aantrekkelijker voor importerende landen in Azië, net name India.

Waarschijnlijk is het Amerikaanse bedrijf bij de deal betrokken vanwege de expertise op het gebied van het ontwerpen, bouwen en uitbaten van productiefaciliteiten.

De overeenkomst is niet definitief, in de eerste jaarhelft wordt groen licht verwacht van alle aandeelhouders.

De analisten van ABN Amro verwachten weinig gevolgen voor de reële waarde van het aandeel. Mosaic neemt een 25%-belang in de joint venture en investeert de komende vier jaar USD 1 miljard in het project. De nieuwe productiefaciliteit heeft jaarlijkse capaciteit van circa 3,5 miljoen metrische ton fosfaat en zal eind 2016 operationeel zijn. Daarmee betaalt Mosaic één miljard dollar voor een productiecapaciteit van 875.000 metrische ton fosfaat. De joint venture past in de strategie van Mosaic om de fosfaatactiviteiten te diversifiëren. Het recente gesteggel met de toezichthouder bij een mijn in Florida toonde de noodzaak daarvan aan. De productiefaciliteit in Saoedi-Arabië produceert goedkoper dan producenten die rots kopen van derde partijen, vooral in Marokko. Het kan goedkoop aardgas uit Saoedi-Arabië gebruiken om fosfaatsteen te verwerken tot kunstmest. Ammonia, gewonnen uit aardgas, is een belangrijke grondstof voor twee belangrijke kunstmestsoorten. De productielocatie maakt Mosaic ook aantrekkelijker voor importerende landen in Azië, net name India. Waarschijnlijk is het Amerikaanse bedrijf bij de deal betrokken vanwege de expertise op het gebied van het ontwerpen, bouwen en uitbaten van productiefaciliteiten. De overeenkomst is niet definitief, in de eerste jaarhelft wordt groen licht verwacht van alle aandeelhouders.