Arnaud Mares, executive director bij Morgan Stanley in Londen, is van mening dat niet de vraag is of maar hoe en wanneer de overheden aan hun verplichtingen niet meer kunnen voldoen.

Bovendien is de vraag welke vorm het bankroet van de overheden gaat aannemen. Volgens Mares is de begrotingscrisis wereldwijd verspreid en zeker nog niet achter de rug.

De kredietkosten voor landen als Griekenland en Ierland zijn weer toegenomen, onder andere naar aanleiding van de verlaging van de kredietrating van Ierland door Standard & Poor's.

Volgens Mares is schulden in percentage van het BBP een foute indicator om de financiële gezondheid van een land te bepalen. Deze verhouding is niet gebaseerd op de inkomsten die een regering kan genereren en kijkt altijd terug op het verleden.

Daarom is de debt-to-revenue ratio een meer betrouwbare indicator. De overheidsschuld bedraagt in de VS 53% van het BBP, maar de debt-to-revenue ratio is 358%. Italië heeft een overheidsschuld van 116% van het BBP, maar een debt-to-revenue ratio van 188.

Arnaud Mares, executive director bij Morgan Stanley in Londen, is van mening dat niet de vraag is of maar hoe en wanneer de overheden aan hun verplichtingen niet meer kunnen voldoen. Bovendien is de vraag welke vorm het bankroet van de overheden gaat aannemen. Volgens Mares is de begrotingscrisis wereldwijd verspreid en zeker nog niet achter de rug. De kredietkosten voor landen als Griekenland en Ierland zijn weer toegenomen, onder andere naar aanleiding van de verlaging van de kredietrating van Ierland door Standard & Poor's. Volgens Mares is schulden in percentage van het BBP een foute indicator om de financiële gezondheid van een land te bepalen. Deze verhouding is niet gebaseerd op de inkomsten die een regering kan genereren en kijkt altijd terug op het verleden. Daarom is de debt-to-revenue ratio een meer betrouwbare indicator. De overheidsschuld bedraagt in de VS 53% van het BBP, maar de debt-to-revenue ratio is 358%. Italië heeft een overheidsschuld van 116% van het BBP, maar een debt-to-revenue ratio van 188.