Vooral projectontwikkelaars lagen zwak op koers. De vrees neemt namelijk toe dat China meer maatregelen gaat nemen om vastgoedspeculatie tegen te gaan. Steeds meer ontwikkelaars pompen steeds grotere bedragen in Chinees vastgoed.

Morgan Stanley waarschuwt voor een zeepbel in China, volgens chef economie Andy Xie dreigt de situatie op de vastgoedmarkt dramatisch te worden. Xie rekent op een forse correctie op de markt die zelfs anderhalf jaar zou kunnen duren.

Maar ook op de Chinese beurzen dreigt er gevaar. De Hang Seng Index is in Hong Kong al met ongeveer 90% gestegen en dreigt last te krijgen van de zwaartekracht. Xie ziet ook een correctie op de andere Chinese beurzen mogelijk.

Er speelt nog een andere zaak, namelijk de situatie in de banksector. Fitch Ratings is van mening dat de kapitaalpositie van de Chinese banken onvoldoende is en dat ze meer kapitaal zullen moeten gaan ophalen.

Xie spreekt in verband met de Chinese financiële markten van een Ponzi-schema, waarbij de winsten van de beleggers die verkopen worden betaald door diegenen die nog durven in te stappen.

Dat Ponzi-schema kan slecht aflopen wanneer de Chinese regering geen waakzaam oogje in het zeil houdt. Volgens Xie kunnen we zowel op de vastgoedmarkt als op de beurs in de komende vier tot vijf maanden een forse correctie krijgen. De vastgoedprijzen zouden momenteel tot 30% overgewaardeerd zijn.

Vooral projectontwikkelaars lagen zwak op koers. De vrees neemt namelijk toe dat China meer maatregelen gaat nemen om vastgoedspeculatie tegen te gaan. Steeds meer ontwikkelaars pompen steeds grotere bedragen in Chinees vastgoed. Morgan Stanley waarschuwt voor een zeepbel in China, volgens chef economie Andy Xie dreigt de situatie op de vastgoedmarkt dramatisch te worden. Xie rekent op een forse correctie op de markt die zelfs anderhalf jaar zou kunnen duren. Maar ook op de Chinese beurzen dreigt er gevaar. De Hang Seng Index is in Hong Kong al met ongeveer 90% gestegen en dreigt last te krijgen van de zwaartekracht. Xie ziet ook een correctie op de andere Chinese beurzen mogelijk. Er speelt nog een andere zaak, namelijk de situatie in de banksector. Fitch Ratings is van mening dat de kapitaalpositie van de Chinese banken onvoldoende is en dat ze meer kapitaal zullen moeten gaan ophalen. Xie spreekt in verband met de Chinese financiële markten van een Ponzi-schema, waarbij de winsten van de beleggers die verkopen worden betaald door diegenen die nog durven in te stappen. Dat Ponzi-schema kan slecht aflopen wanneer de Chinese regering geen waakzaam oogje in het zeil houdt. Volgens Xie kunnen we zowel op de vastgoedmarkt als op de beurs in de komende vier tot vijf maanden een forse correctie krijgen. De vastgoedprijzen zouden momenteel tot 30% overgewaardeerd zijn.