Moody's waarschuwt de Verenigde Staten wat betreft de fiskale klip. De kredietrating van het land kan worden verlaagd wanneer er geen akkoord wordt bereikt wat betreft besparingen op de begroting.

De fiskale klip kan volgens het ratinghuis de economie weer in een recessie duwen en de werkloosheid doen oplopen. In reactie op het nieuws is de dollarkoers verder gedaald ten opzichte van de euro.

Basismetalen weer goedkoper, lood uitzondering die de regel bevestigt

Een week eerder lieten de basismetalen nog het voorlopige Chinese PMI cijfer van zich afglijden maar vorige week was er volgens Royal Bank of Scotland geen ontkomen meer aan. Op lood na werden alle basismetalen goedkoper.

Zink liet de grootste achteruitgang optekenen met een prijsdaling van 3,5 procent.

Tin liet 3,4 procent liggen. Het Indonesische PT Timah heeft na drie weken onderbreking opnieuw tin verkocht op de spot markt (voor onmiddellijke levering).

Aan een prijs lager dan 20.000 dollar/ton is de productie voor veel tinproducenten niet rendabel. Toch blijkt het in de praktijk moeilijk om een gezamenlijke uitvoerbeperking af te spreken.

Vorig jaar mislukte een eerdere poging om via vrijwillige productiebeperkingen hogere prijzen af te dwingen. De prijs van een ton nikkel daalde met 3,3 procent.

De nikkelvoorraad op de London Metal Exchange (LME) bereikte het hoogste niveau sinds april vorig jaar. Eind vorige week hadden de magazijnen gecontroleerd door de LME gezamenlijk 118.662 ton nikkel in voorraad.

Dat is 32 procent meer dan begin dit jaar. Nikkel wordt in hoofdzaak gebruikt voor de staalproductie en de vraag naar staal is de voorbije maanden sterk teruggevallen.

Moody's waarschuwt de Verenigde Staten wat betreft de fiskale klip. De kredietrating van het land kan worden verlaagd wanneer er geen akkoord wordt bereikt wat betreft besparingen op de begroting. De fiskale klip kan volgens het ratinghuis de economie weer in een recessie duwen en de werkloosheid doen oplopen. In reactie op het nieuws is de dollarkoers verder gedaald ten opzichte van de euro. Basismetalen weer goedkoper, lood uitzondering die de regel bevestigt Een week eerder lieten de basismetalen nog het voorlopige Chinese PMI cijfer van zich afglijden maar vorige week was er volgens Royal Bank of Scotland geen ontkomen meer aan. Op lood na werden alle basismetalen goedkoper. Zink liet de grootste achteruitgang optekenen met een prijsdaling van 3,5 procent. Tin liet 3,4 procent liggen. Het Indonesische PT Timah heeft na drie weken onderbreking opnieuw tin verkocht op de spot markt (voor onmiddellijke levering). Aan een prijs lager dan 20.000 dollar/ton is de productie voor veel tinproducenten niet rendabel. Toch blijkt het in de praktijk moeilijk om een gezamenlijke uitvoerbeperking af te spreken. Vorig jaar mislukte een eerdere poging om via vrijwillige productiebeperkingen hogere prijzen af te dwingen. De prijs van een ton nikkel daalde met 3,3 procent. De nikkelvoorraad op de London Metal Exchange (LME) bereikte het hoogste niveau sinds april vorig jaar. Eind vorige week hadden de magazijnen gecontroleerd door de LME gezamenlijk 118.662 ton nikkel in voorraad. Dat is 32 procent meer dan begin dit jaar. Nikkel wordt in hoofdzaak gebruikt voor de staalproductie en de vraag naar staal is de voorbije maanden sterk teruggevallen.