Ratingagentschap Moody's Investors Service heeft de kredietrating voor de Europese reddingsfondsen ESM en EFSF verlaagd van Aaa naar Aa1. De downgrading is een rechtstreeks gevolg van die van Frankrijk, dat onlangs zelf zijn triple A-rating kwijtspeelde.

Volgens Moody's bestaat er een duidelijke correlatie tussen de steunfondsen en de landen die de grootste bijdragen leveren aan de kas van deze fondsen.

Bovendien behouden ESM en EFSF ook na de recente verlaging van de kredietrating een negatieve bias.

Klaus Regling, managing director van het ESM en chief executive van EFSF, is niet akkoord met de aanpak van Moody's. Volgens Regling wordt er onvoldoende rekening gehouden met het buitengewoon sterke institutionele netwerk, met de politieke steun en met de kapitaalstructuur van beide fondsen.

Ratingagentschap Moody's Investors Service heeft de kredietrating voor de Europese reddingsfondsen ESM en EFSF verlaagd van Aaa naar Aa1. De downgrading is een rechtstreeks gevolg van die van Frankrijk, dat onlangs zelf zijn triple A-rating kwijtspeelde. Volgens Moody's bestaat er een duidelijke correlatie tussen de steunfondsen en de landen die de grootste bijdragen leveren aan de kas van deze fondsen. Bovendien behouden ESM en EFSF ook na de recente verlaging van de kredietrating een negatieve bias. Klaus Regling, managing director van het ESM en chief executive van EFSF, is niet akkoord met de aanpak van Moody's. Volgens Regling wordt er onvoldoende rekening gehouden met het buitengewoon sterke institutionele netwerk, met de politieke steun en met de kapitaalstructuur van beide fondsen.