Kan best zijn, maar in ieder geval is zijn geheugen erg kort.

Nauwelijks enkele weken geleden dumpten de beleggers de Italiaanse staatsobligaties in portefeuille, dit vanwege de vrees dat precies Italië het volgende slachtoffer van de alsmaar aanslepende crisis zou worden. De woorden van Monti zouden dus wel eens als een boemering terug zijn richting kunnen uitkomen.

Schoenmaker blijft uw leest

Op zich is het al merkwaardig dat een eerste minister van een land uit de eurozone ongevraagd commentaar levert op een ander land, met uitzondering misschien van zwaargewichten Duitsland en Frankrijk. Schoenmaker blijft uw leest, inderdaad. Bovendien kunnen we in dit geval nog een ander spreekwoord aanhalen: spreken is zilver, zwijgen is goud.

Eén van de knelpunten van de schuldencrisis is dat een plotse verslechtering van de situatie vaak niet op harde feiten maar op geruchten is gebaseerd. Tegen die achtergrond heeft Monti alleszins zeer onvoorzichtig gehandeld.

Het zal duidelijk zijn dat de Spaanse problemen momenteel erger zijn van de Italiaanse, zeker wanneer we naar de economie kijken. Maar anderzijds doet ook Italië het niet goed en moet er op korte termijn geen verbetering worden verwacht. Volgens de analisten stevent het land op zijn vijfde recessie sinds 2001 af. Monti zou zich dus beter zorgen maken om de situatie in eigen land, liever dan bij de (verre) buren te gaan kijken. De crisis zou wel eens sneller dan verwacht weer aan de eigen voordeur kunnen staan.

Kan best zijn, maar in ieder geval is zijn geheugen erg kort. Nauwelijks enkele weken geleden dumpten de beleggers de Italiaanse staatsobligaties in portefeuille, dit vanwege de vrees dat precies Italië het volgende slachtoffer van de alsmaar aanslepende crisis zou worden. De woorden van Monti zouden dus wel eens als een boemering terug zijn richting kunnen uitkomen. Schoenmaker blijft uw leest Op zich is het al merkwaardig dat een eerste minister van een land uit de eurozone ongevraagd commentaar levert op een ander land, met uitzondering misschien van zwaargewichten Duitsland en Frankrijk. Schoenmaker blijft uw leest, inderdaad. Bovendien kunnen we in dit geval nog een ander spreekwoord aanhalen: spreken is zilver, zwijgen is goud. Eén van de knelpunten van de schuldencrisis is dat een plotse verslechtering van de situatie vaak niet op harde feiten maar op geruchten is gebaseerd. Tegen die achtergrond heeft Monti alleszins zeer onvoorzichtig gehandeld. Het zal duidelijk zijn dat de Spaanse problemen momenteel erger zijn van de Italiaanse, zeker wanneer we naar de economie kijken. Maar anderzijds doet ook Italië het niet goed en moet er op korte termijn geen verbetering worden verwacht. Volgens de analisten stevent het land op zijn vijfde recessie sinds 2001 af. Monti zou zich dus beter zorgen maken om de situatie in eigen land, liever dan bij de (verre) buren te gaan kijken. De crisis zou wel eens sneller dan verwacht weer aan de eigen voordeur kunnen staan.