De eerste gedachte bij de aanstelling van Kuroda was volgens ABN Amro dat het niet eenvoudig zou zijn om de hoge verwachtingen in te lossen. Maar niet alleen is hij daarin geslaagd, hij heeft ze zelfs overtroffen.

Onder zijn leiding heeft het monetaire beleid van Japan een revolutie ondergaan, waarbij het doel is om binnen twee jaar uit te komen op 2% inflatie.

Als de bankpresident daarin slaagt, rekent hij af met bijna twee decennia deflatie. De centrale bank van Japan wil de geldvoorraad de komende twee jaar verdubbelen door maandelijks veel meer obligaties op te kopen.

Het bedrag dat daarvoor is uitgetrokken is het equivalent van de USD 85 miljard die de Federal Reserve maandelijks aan obligaties aan de markt onttrekt.

De economie van de Verenigde Staten is echter circa vier keer zo groot als die van Japan. Er is dus sprake van zeer agressieve monetaire verruiming.

De bank van Japan koopt bovendien obligaties op met verschillende looptijden en niet alleen met een looptijd tot drie jaar. Daardoor wordt de lange rente effectief gedempt.

De stimuleringsmaatregelen houden een koerswijziging in. De centrale bank koopt waarschijnlijk obligaties op totdat het inflatiedoel is bereikt. Verderop in het jaar kunnen de maatregelen worden opgevoerd als duidelijk wordt dat de prijsdynamiek verandert.

De markt reageerde heeft volgens ABN Amro sterk gereageerd op de nieuwe monetaire koers van Japan. Koersen van aandelen stegen en de yen daalde in waarde tegenover andere valuta.

Een verdere verzwakking van de yen staat op stapel omdat de centrale bank van Japan haar agressieve koers blijft varen.

De eerste gedachte bij de aanstelling van Kuroda was volgens ABN Amro dat het niet eenvoudig zou zijn om de hoge verwachtingen in te lossen. Maar niet alleen is hij daarin geslaagd, hij heeft ze zelfs overtroffen. Onder zijn leiding heeft het monetaire beleid van Japan een revolutie ondergaan, waarbij het doel is om binnen twee jaar uit te komen op 2% inflatie. Als de bankpresident daarin slaagt, rekent hij af met bijna twee decennia deflatie. De centrale bank van Japan wil de geldvoorraad de komende twee jaar verdubbelen door maandelijks veel meer obligaties op te kopen. Het bedrag dat daarvoor is uitgetrokken is het equivalent van de USD 85 miljard die de Federal Reserve maandelijks aan obligaties aan de markt onttrekt. De economie van de Verenigde Staten is echter circa vier keer zo groot als die van Japan. Er is dus sprake van zeer agressieve monetaire verruiming. De bank van Japan koopt bovendien obligaties op met verschillende looptijden en niet alleen met een looptijd tot drie jaar. Daardoor wordt de lange rente effectief gedempt. De stimuleringsmaatregelen houden een koerswijziging in. De centrale bank koopt waarschijnlijk obligaties op totdat het inflatiedoel is bereikt. Verderop in het jaar kunnen de maatregelen worden opgevoerd als duidelijk wordt dat de prijsdynamiek verandert. De markt reageerde heeft volgens ABN Amro sterk gereageerd op de nieuwe monetaire koers van Japan. Koersen van aandelen stegen en de yen daalde in waarde tegenover andere valuta. Een verdere verzwakking van de yen staat op stapel omdat de centrale bank van Japan haar agressieve koers blijft varen.