De Japanse munt flirtte amper een jaar geleden met recordhoogten. Dit had een direct effect op de handelsbalans van Japan dat zijn exporten zag dalen.

De verwachte waardevermindering van de yen die in 2012 in gang gezet werd, bood de premier een comfortabele overwinning tijdens de verkiezingen van 16 december 2012.

Hierna benoemde hij Kuroda tot nieuwe gouverneur van de BoJ, die de opdracht kreeg een uiterst inschikkelijk monetair beleid te voeren.

Vervolgens zorgden een aantal al dan niet geprogrammeerde publieke uitspraken voor een versnelling van de ingezette beweging tot 4 april 2013, de dag waarop Kuroda zijn plan voorstelde.

De langverwachte monetaire versoepeling bestaat uit een ongelimiteerd aankoopplan van activa tot 7T yen (70 miljard dollar) en voorziet de monetaire basis uit te breiden aan een ritme van 60T à 70T yen per jaar.

Een ongeziene maatregel! In vergelijking met het BNP, is dit programma 2,5 keer ambitieuzer dan dat van Bernanke, de voorzitter van de Fed.

Vanaf 4 april namen investeerds dan ook posities in op de muntparen met de yen en op de Nikkei om zo te profiteren van de tweede Abenomics golf.

De Japanse munt flirtte amper een jaar geleden met recordhoogten. Dit had een direct effect op de handelsbalans van Japan dat zijn exporten zag dalen. De verwachte waardevermindering van de yen die in 2012 in gang gezet werd, bood de premier een comfortabele overwinning tijdens de verkiezingen van 16 december 2012. Hierna benoemde hij Kuroda tot nieuwe gouverneur van de BoJ, die de opdracht kreeg een uiterst inschikkelijk monetair beleid te voeren. Vervolgens zorgden een aantal al dan niet geprogrammeerde publieke uitspraken voor een versnelling van de ingezette beweging tot 4 april 2013, de dag waarop Kuroda zijn plan voorstelde. De langverwachte monetaire versoepeling bestaat uit een ongelimiteerd aankoopplan van activa tot 7T yen (70 miljard dollar) en voorziet de monetaire basis uit te breiden aan een ritme van 60T à 70T yen per jaar. Een ongeziene maatregel! In vergelijking met het BNP, is dit programma 2,5 keer ambitieuzer dan dat van Bernanke, de voorzitter van de Fed. Vanaf 4 april namen investeerds dan ook posities in op de muntparen met de yen en op de Nikkei om zo te profiteren van de tweede Abenomics golf.