Daarmee wordt natuurlijk bedoeld naar een eigen vorm van quantative easing, waarbij de ECB op grote schaal staatsobligaties zou inkopen. De vraag is echter of dat de juiste remedie is voor de Europese kwaal, want de ervaringen in de Verenigde Staten met deze aanpak zijn niet onverdeeld positief.

Een ruime monetaire politiek levert uiteindelijk alleen maar tijdswinst op, ingrijpende oplossingen worden niet aangereikt. Wat moet er dan wel gebeuren? Er moet bij hoogdringendheid ingegrepen worden op nationale maatregelen, land per land, om de competiviteit te verhogen. Als dat niet gebeurt, heeft een ruimere monetaire politiek geen enkele zin.

Daarmee wordt natuurlijk bedoeld naar een eigen vorm van quantative easing, waarbij de ECB op grote schaal staatsobligaties zou inkopen. De vraag is echter of dat de juiste remedie is voor de Europese kwaal, want de ervaringen in de Verenigde Staten met deze aanpak zijn niet onverdeeld positief. Een ruime monetaire politiek levert uiteindelijk alleen maar tijdswinst op, ingrijpende oplossingen worden niet aangereikt. Wat moet er dan wel gebeuren? Er moet bij hoogdringendheid ingegrepen worden op nationale maatregelen, land per land, om de competiviteit te verhogen. Als dat niet gebeurt, heeft een ruimere monetaire politiek geen enkele zin.