"De plotselinge stijging van de obligatierendementen en massale verkoop in de opkomende markten eerder dit jaar bevestigden hoezeer de markten vertrouwen op deze stimulus. Het herstel is nog broos en we nemen daarom aan dat centrale banken voorzichtig blijven handelen", zegt Utermann.

"Centrale banken zullen hun rentebeleid pas wijzigen als er enkele opeenvolgende kwartalen van groei zijn die op of boven de trend liggen in combinatie met stijgende inflatieverwachtingen en het bewijs dat reële schulden wereldwijd beginnen te dalen."

Utermann stelt echter dat het risico van inflatie toeneemt als de centrale banken te lang wachten met het afremmen van de monetaire versoepeling.

Hij voegt daaraan toe dat hij verwacht dat de discussie over de timing voor een eventuele stijging van de rente in 2013 en het eerste kwartaal van 2014 zal doorgaan.

Spanningen rond de waardering van valuta wereldwijd kunnen verder oplopen in 2014 als het ultra-soepele monetaire beleid voortduurt, aldus de Duitse vermogensbeheerder.

De substantiële verzwakking van de yen en de Amerikaanse dollar veroorzaakt aanzienlijke wrijving binnen de wereldwijde economische gemeenschap. "Markten moeten voorzichtig zijn want dit kan uitmonden in een valuta- en handelsoorlog."

"De plotselinge stijging van de obligatierendementen en massale verkoop in de opkomende markten eerder dit jaar bevestigden hoezeer de markten vertrouwen op deze stimulus. Het herstel is nog broos en we nemen daarom aan dat centrale banken voorzichtig blijven handelen", zegt Utermann. "Centrale banken zullen hun rentebeleid pas wijzigen als er enkele opeenvolgende kwartalen van groei zijn die op of boven de trend liggen in combinatie met stijgende inflatieverwachtingen en het bewijs dat reële schulden wereldwijd beginnen te dalen." Utermann stelt echter dat het risico van inflatie toeneemt als de centrale banken te lang wachten met het afremmen van de monetaire versoepeling. Hij voegt daaraan toe dat hij verwacht dat de discussie over de timing voor een eventuele stijging van de rente in 2013 en het eerste kwartaal van 2014 zal doorgaan. Spanningen rond de waardering van valuta wereldwijd kunnen verder oplopen in 2014 als het ultra-soepele monetaire beleid voortduurt, aldus de Duitse vermogensbeheerder. De substantiële verzwakking van de yen en de Amerikaanse dollar veroorzaakt aanzienlijke wrijving binnen de wereldwijde economische gemeenschap. "Markten moeten voorzichtig zijn want dit kan uitmonden in een valuta- en handelsoorlog."