Uit de notulen van de Federal Open Market Committee van december bleek dat er hierover binnen het comité verschillen van mening bestonden.

President Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) deed volgens ABN Amro een vergelijkbare duit in het zakje door te stellen dat ook de ECB vooralsnog geen plannen heeft om de teugels van het beleid aan te halen.

En toen kwam 1 maart, de datum dat in de Verenigde Staten de zogeheten "sequester" in werking trad.

Dat zijn automatische bezuinigingen en belastingverhogingen volgens de kaasschaafmethode omdat republikeinen en democraten geen overeenstemming hebben kunnen bereiken over een betere methoden om tekorten en schulden terug te dringen.

Hierdoor kan de economische groei dit jaar met circa 0,5%-punt extra kunnen worden gedrukt.

Uiteraard kan dit nog wel worden beperkt wanneer de private sector (investeringen en consumptie) iets meer besteedt. De markten hadden in elk geval niet veel last van deze naderende sequester en zijn donderdag per saldo circa 0,5% hoger gesloten dan vorige week vrijdag.

Uit de notulen van de Federal Open Market Committee van december bleek dat er hierover binnen het comité verschillen van mening bestonden. President Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) deed volgens ABN Amro een vergelijkbare duit in het zakje door te stellen dat ook de ECB vooralsnog geen plannen heeft om de teugels van het beleid aan te halen. En toen kwam 1 maart, de datum dat in de Verenigde Staten de zogeheten "sequester" in werking trad. Dat zijn automatische bezuinigingen en belastingverhogingen volgens de kaasschaafmethode omdat republikeinen en democraten geen overeenstemming hebben kunnen bereiken over een betere methoden om tekorten en schulden terug te dringen. Hierdoor kan de economische groei dit jaar met circa 0,5%-punt extra kunnen worden gedrukt. Uiteraard kan dit nog wel worden beperkt wanneer de private sector (investeringen en consumptie) iets meer besteedt. De markten hadden in elk geval niet veel last van deze naderende sequester en zijn donderdag per saldo circa 0,5% hoger gesloten dan vorige week vrijdag.