De onzekerheid over de economische situatie in de Verenigde Staten, maar vooral in de eurozone, en de politieke crises in veel eurolanden zullen de komende maanden voor een grotere volatiliteit op de financiële marken zorgen.

De verkiezingen in Frankrijk, Nederland en Griekenland, het referendum in Ierland en de problemen van de Spaanse regering maken dat de relatieve rust van begin 2012 voorbij is.

Enkele hoofdpunten uit het rapport zijn:

• Het moment van de waarheid breekt vooral aan voor Duitsland. De noordelijke landen in de eurozone moeten eigenlijk meer doen om de hervormingen in de periferie te ondersteunen want de combinatie van een agressief monetair beleid en bezuinigingen blijken niet afdoende om de economische groei in de eurozone terug te brengen, noch afdoende om de financiële markten te stabiliseren.

• Het uiteenvallen van de eurozone kan Duitsland meer dan een biljoen euro kosten, afgezien van de breuk in handelsrelaties die dit teweeg zou brengen en de impact van een herwaardering van een nieuwe Deutsche Mark of een 'core' euro.

• Europese samenwerking blijft de beste oplossing. Het is te hopen dat de politici en het electoraat daar ook zo over denken. In de tussentijd heeft AllianzGI de 'overweight' in aandelen die begin 2012 werd ingesteld weer teruggedraaid.

De onzekerheid over de economische situatie in de Verenigde Staten, maar vooral in de eurozone, en de politieke crises in veel eurolanden zullen de komende maanden voor een grotere volatiliteit op de financiële marken zorgen. De verkiezingen in Frankrijk, Nederland en Griekenland, het referendum in Ierland en de problemen van de Spaanse regering maken dat de relatieve rust van begin 2012 voorbij is. Enkele hoofdpunten uit het rapport zijn: • Het moment van de waarheid breekt vooral aan voor Duitsland. De noordelijke landen in de eurozone moeten eigenlijk meer doen om de hervormingen in de periferie te ondersteunen want de combinatie van een agressief monetair beleid en bezuinigingen blijken niet afdoende om de economische groei in de eurozone terug te brengen, noch afdoende om de financiële markten te stabiliseren. • Het uiteenvallen van de eurozone kan Duitsland meer dan een biljoen euro kosten, afgezien van de breuk in handelsrelaties die dit teweeg zou brengen en de impact van een herwaardering van een nieuwe Deutsche Mark of een 'core' euro. • Europese samenwerking blijft de beste oplossing. Het is te hopen dat de politici en het electoraat daar ook zo over denken. In de tussentijd heeft AllianzGI de 'overweight' in aandelen die begin 2012 werd ingesteld weer teruggedraaid.