Mohamed El-Erian (Pimco): "Daardoor geldt de werkloosheid als een alarmsignaal dat de overheid waarschuwt dat er economische problemen zijn. Natuurlijk moeten niet de werkloosheidscijfers op zich worden bekeken, maar wel een aantal secundaire indicatoren. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de langdurige werklozen, de gemiddelde duurtijd van een werkloosheidsperiode en de werkloosheidsgraad bij de jeugd."

Die indicatoren schetsen nu stuk voor stuk een minder goed beeld van de VS-economie. El-Erian: "Meer dan de helft van de werklozen zijn al meer dan 35 weken werkloos, de gemiddelde duurtijd bedraagt 35 weken en bij de jeugd bedraagt de werkloosheidsgraad meer dan 25%. Dit zijn structurele factoren die niet op één, twee, drie opgelost kunnen worden. Ze zijn bovendien ook niet cyclisch gebonden. Het zijn precies deze indicatoren die de werkloosheid tot een voorlopende indicator maken. Hiermee doe ik een oproep aan de overheid om daadwerkelijk maatregelen te nemen om de werkloosheid te helpen oplossen."

Mohamed El-Erian (Pimco): "Daardoor geldt de werkloosheid als een alarmsignaal dat de overheid waarschuwt dat er economische problemen zijn. Natuurlijk moeten niet de werkloosheidscijfers op zich worden bekeken, maar wel een aantal secundaire indicatoren. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de langdurige werklozen, de gemiddelde duurtijd van een werkloosheidsperiode en de werkloosheidsgraad bij de jeugd." Die indicatoren schetsen nu stuk voor stuk een minder goed beeld van de VS-economie. El-Erian: "Meer dan de helft van de werklozen zijn al meer dan 35 weken werkloos, de gemiddelde duurtijd bedraagt 35 weken en bij de jeugd bedraagt de werkloosheidsgraad meer dan 25%. Dit zijn structurele factoren die niet op één, twee, drie opgelost kunnen worden. Ze zijn bovendien ook niet cyclisch gebonden. Het zijn precies deze indicatoren die de werkloosheid tot een voorlopende indicator maken. Hiermee doe ik een oproep aan de overheid om daadwerkelijk maatregelen te nemen om de werkloosheid te helpen oplossen."