Mohamed El-Erian (PIMCO): "Er zijn grenzen aan hoe lang je excessieve schulden door het systeem kun blijven schuiven. Je kunt geen solvabiliteitsproblemen oplossen door nieuwe schulden op oude schulden te stapelen. Beleidsmakers kunnen niet eeuwig de bal voor zich uit blijven schoppen, want de effectiviteit en flexibiliteit van hun beslissingen nemen af, terwijl de risico's van onbedoelde gevolgen dag in, dag uit blijven toenemen."

Sommige delen van de wereldeconomie zijn opvallend gezond, zoals multinationals en consumenten in opkomende economieën; enkele delen zijn herstellende, zoals banken die baat hebben gehad van kapitaalinjecties, staatsgaranties en steile rentecurves. Andere sectoren zijn verslechterd: met name overheden in ontwikkelde landen waar de grote tekorten de schuldproblematiek bemoeilijken.

El-Erian: "Er zijn omstandigheden die kunnen leiden tot een verbetering van het evenwicht in het mondiale herstel, zoals wanneer de VS serieuze, structurele hervormingen doorvoert, wanneer Europa de structuur van de eurozone aanpast om de schuldpositie houdbaar te maken, of wanneer het de opkomende economieën lukt om hun consumenten zodanig te mobiliseren dat de gevolgen merkbaar zijn in zowel de productie als de consumptie. Ofschoon de kansen op deze gunstige ontwikkelingen de afgelopen maanden zijn toegenomen, zullen ze hooguit de minder gunstige mondiale vooruitzichten kunnen compenseren."

Mohamed El-Erian (PIMCO): "Er zijn grenzen aan hoe lang je excessieve schulden door het systeem kun blijven schuiven. Je kunt geen solvabiliteitsproblemen oplossen door nieuwe schulden op oude schulden te stapelen. Beleidsmakers kunnen niet eeuwig de bal voor zich uit blijven schoppen, want de effectiviteit en flexibiliteit van hun beslissingen nemen af, terwijl de risico's van onbedoelde gevolgen dag in, dag uit blijven toenemen." Sommige delen van de wereldeconomie zijn opvallend gezond, zoals multinationals en consumenten in opkomende economieën; enkele delen zijn herstellende, zoals banken die baat hebben gehad van kapitaalinjecties, staatsgaranties en steile rentecurves. Andere sectoren zijn verslechterd: met name overheden in ontwikkelde landen waar de grote tekorten de schuldproblematiek bemoeilijken. El-Erian: "Er zijn omstandigheden die kunnen leiden tot een verbetering van het evenwicht in het mondiale herstel, zoals wanneer de VS serieuze, structurele hervormingen doorvoert, wanneer Europa de structuur van de eurozone aanpast om de schuldpositie houdbaar te maken, of wanneer het de opkomende economieën lukt om hun consumenten zodanig te mobiliseren dat de gevolgen merkbaar zijn in zowel de productie als de consumptie. Ofschoon de kansen op deze gunstige ontwikkelingen de afgelopen maanden zijn toegenomen, zullen ze hooguit de minder gunstige mondiale vooruitzichten kunnen compenseren."