Mohamed A. El-Erian (PIMCO): "Het effect van de overheidsschulden mag niet overschatten worden. Het belang van de shock die de problemen met de overheidsschulden hebben aangericht, wordt nog niet altijd voldoende begrepen. Die gevolgen kunnen nochtans aanzienlijk zien."

Mohamed A. El-Erian verwijst in dat verband naar het feit dat de regeringen van een aantal landen de belastingen zullen moeten verhogen en hun uitgaven terugschroeven: "Dergelijke maatregelen zullen noodzakelijk zijn om een uit de hand lopen van de tekorten op de begrotingen te stappen. Lukt het niet om de deficieten terug te schroeven via belastingen en besparingen, dan zal er weinig anders op zitten dan de inflatie de schulden te laten wegvreten. Inflatie is echter een moeilijk gegeven, dit economisch verschijnsel valt namelijk moeilijk in toom te houden. Waakzaamheid blijft zodoende geboden."

Mohamed A. El-Erian waarschuwt vooral voor Spanje, dat jarenlang nog de gevolgen van de crisis zal ondervinden: "Spanje is één van de Europese landen met de hoogste werkloosheidsgraad. Die maakt het buitengewoon moeilijk om het tekort op de begroting op de juiste manier aan te pakken. Momenteel moet Spanje op zijn obligaties een premie van 70 basispunten ten opzichte van de Duitse overheidsobligaties. Nochtans is die premie onvoldoende om de beleggers te compenseren voor het risico dat ze lopen.

Mohamed A. El-Erian (PIMCO): "Het effect van de overheidsschulden mag niet overschatten worden. Het belang van de shock die de problemen met de overheidsschulden hebben aangericht, wordt nog niet altijd voldoende begrepen. Die gevolgen kunnen nochtans aanzienlijk zien." Mohamed A. El-Erian verwijst in dat verband naar het feit dat de regeringen van een aantal landen de belastingen zullen moeten verhogen en hun uitgaven terugschroeven: "Dergelijke maatregelen zullen noodzakelijk zijn om een uit de hand lopen van de tekorten op de begrotingen te stappen. Lukt het niet om de deficieten terug te schroeven via belastingen en besparingen, dan zal er weinig anders op zitten dan de inflatie de schulden te laten wegvreten. Inflatie is echter een moeilijk gegeven, dit economisch verschijnsel valt namelijk moeilijk in toom te houden. Waakzaamheid blijft zodoende geboden." Mohamed A. El-Erian waarschuwt vooral voor Spanje, dat jarenlang nog de gevolgen van de crisis zal ondervinden: "Spanje is één van de Europese landen met de hoogste werkloosheidsgraad. Die maakt het buitengewoon moeilijk om het tekort op de begroting op de juiste manier aan te pakken. Momenteel moet Spanje op zijn obligaties een premie van 70 basispunten ten opzichte van de Duitse overheidsobligaties. Nochtans is die premie onvoldoende om de beleggers te compenseren voor het risico dat ze lopen.