Mogelijk einde aan stijgingen van de olieprijs

Medio vorige week daalde de olieprijs na een aanhoudende reeks van prijsstijgingen. Aanleiding was de mededeling van het Amerikaanse Energy Department dat de voorraden het sterkst zijn toegenomen in 20 maanden tijd en het nieuws dat

Westerse overheden overwegen strategische oliereserves vrij te geven.

In Amerika namen de reserves toe met 7,1 miljoen vaten van 159 liter een toename van bijna 2%. Dit leidde tot een daling van 1,8% van koersen van futures op ruwe olie. Een woordvoerder van het 'Center for Strategic and International Studies' in Washington vermoedde een poging om olieprijzen naar beneden te praten omdat volgens hem nog helemaal geen beslissing is genomen over het aanspreken van strategische reserves.

Ook in Europa is nog geen beslissing genomen. Zo wacht Frankrijk volgens Royal Bank of Scotland op de publicatie van een rapport van het IEA, het Internationale Energie Agentschap. Verschillende professionele oliehandelaren spreken zich op Bloomberg uit over het al dan niet bereiken van de top van olieprijzen.

Olieprijzen stegen eerder dit jaar aanzienlijk naar aanleiding van zorgen over mogelijke sancties tegen Iran en de weerslag die dat kan hebben op aanvoer van olie via het Midden Oosten. Iran heeft gedreigd de Straat van Hormuz, waar een vijfde van de olie door getransporteerd wordt, af te sluiten als reactie op een embargo.

Er zijn geruchten van een ontmoeting tussen Westerse representanten en Iran waar het Iranese nucleaire programma

wordt besproken. Een strateeg van Energy Security Analysis Inc. verwacht wordt dat olie richting 100 Amerikaanse dollar kan dalen zonder oplossing van het Iran-probleem en zelfs naar Amerikaanse 80 dollar indien er wel een oplossing gevonden wordt.

Mogelijk einde aan stijgingen van de olieprijs Medio vorige week daalde de olieprijs na een aanhoudende reeks van prijsstijgingen. Aanleiding was de mededeling van het Amerikaanse Energy Department dat de voorraden het sterkst zijn toegenomen in 20 maanden tijd en het nieuws dat Westerse overheden overwegen strategische oliereserves vrij te geven. In Amerika namen de reserves toe met 7,1 miljoen vaten van 159 liter een toename van bijna 2%. Dit leidde tot een daling van 1,8% van koersen van futures op ruwe olie. Een woordvoerder van het 'Center for Strategic and International Studies' in Washington vermoedde een poging om olieprijzen naar beneden te praten omdat volgens hem nog helemaal geen beslissing is genomen over het aanspreken van strategische reserves. Ook in Europa is nog geen beslissing genomen. Zo wacht Frankrijk volgens Royal Bank of Scotland op de publicatie van een rapport van het IEA, het Internationale Energie Agentschap. Verschillende professionele oliehandelaren spreken zich op Bloomberg uit over het al dan niet bereiken van de top van olieprijzen. Olieprijzen stegen eerder dit jaar aanzienlijk naar aanleiding van zorgen over mogelijke sancties tegen Iran en de weerslag die dat kan hebben op aanvoer van olie via het Midden Oosten. Iran heeft gedreigd de Straat van Hormuz, waar een vijfde van de olie door getransporteerd wordt, af te sluiten als reactie op een embargo. Er zijn geruchten van een ontmoeting tussen Westerse representanten en Iran waar het Iranese nucleaire programma wordt besproken. Een strateeg van Energy Security Analysis Inc. verwacht wordt dat olie richting 100 Amerikaanse dollar kan dalen zonder oplossing van het Iran-probleem en zelfs naar Amerikaanse 80 dollar indien er wel een oplossing gevonden wordt.