De Bundesbank heeft inderdaad gisteren bevestigd dat het een deel van zijn in New York en Parijs opgeslagen goudvoorraden deels terug naar huis wil halen.

Dat goud wordt daar door de FED en de Franse centrale bank opgeslagen. De Duitse centrale bank bezit bijna 3400 ton goud en is daarmee de op één na grootste bezitter van het edelmetaal in de wereld, alleen de Amerikaanse goudvoorraden zijn nog groter.

Eind vorig jaar was die goudvoorraad bijna 177 miljard dollar waard. Dat het goud buiten Duitsland werd opgeslagen, is nog een erfenis van de Koude Oorlog.

Toen verhuisde het grootste deel van de goudvoorraden naar het buitenland om te beletten dat het door de Sovjet-Unie in beslag werd genomen.

Bij Societe Generale is senior currency strategist Sebastien Galy van mening dat er inderdaad sprake is van wederzijds wantrouwen, de vrees neemt toe dat het systeem op breken staat. Het ganse financieel systeem is zich aan opdelen in een euro-, een dollar, een yen-zone enzovoort, waarbij elke zone voor zichzelf handelt.

De Duitse internationale televisiezender Die Welle verwees op zijn website naar een recent rapport waarin werd verwezen naar een gebrek aan controle op de goudvoorraden die in het buitenland werden opgeslagen. Er zouden met name twijfels bestaan of de opgeslagen bedragen wel klopten. Overigens zou ook Zwitserland overwegen om de goudvoorraden terug naar huis te halen.

De Bundesbank heeft inderdaad gisteren bevestigd dat het een deel van zijn in New York en Parijs opgeslagen goudvoorraden deels terug naar huis wil halen. Dat goud wordt daar door de FED en de Franse centrale bank opgeslagen. De Duitse centrale bank bezit bijna 3400 ton goud en is daarmee de op één na grootste bezitter van het edelmetaal in de wereld, alleen de Amerikaanse goudvoorraden zijn nog groter. Eind vorig jaar was die goudvoorraad bijna 177 miljard dollar waard. Dat het goud buiten Duitsland werd opgeslagen, is nog een erfenis van de Koude Oorlog. Toen verhuisde het grootste deel van de goudvoorraden naar het buitenland om te beletten dat het door de Sovjet-Unie in beslag werd genomen. Bij Societe Generale is senior currency strategist Sebastien Galy van mening dat er inderdaad sprake is van wederzijds wantrouwen, de vrees neemt toe dat het systeem op breken staat. Het ganse financieel systeem is zich aan opdelen in een euro-, een dollar, een yen-zone enzovoort, waarbij elke zone voor zichzelf handelt. De Duitse internationale televisiezender Die Welle verwees op zijn website naar een recent rapport waarin werd verwezen naar een gebrek aan controle op de goudvoorraden die in het buitenland werden opgeslagen. Er zouden met name twijfels bestaan of de opgeslagen bedragen wel klopten. Overigens zou ook Zwitserland overwegen om de goudvoorraden terug naar huis te halen.