Moeten we Europa verduitsen of moeten we Duitsland vereuropeaniseren? Moeten we begrotingsdiscipline aanprijzen en hervormingen aanmoedigen die onze maatschappijen in staat stellen zich aan te passen aan een wereld die voortdurend

verandert, of moeten we juist de loze belofte in stand houden van een verzorgingsstaat die onder alle omstandigheden bescherming biedt en zonder enig economisch besef intervenieert?

Grote verschillen in stijging arbeidskosten

Carmignac Gestion geeft enkele cijfers om de verschillen te illustreren. In de afgelopen tien jaar zijn de arbeidskosten per producteenheid in Duitsland met 7% gestegen. In dezelfde periode zijn ze in Frankrijk en Italië met 30%, in Spanje met 35% en in Griekenland met 42% omhooggeschoten.

De Europese Unie weer op de been brengen, of beter gezegd een Europese Unie tot stand brengen, lijkt een nog ver verwijderd doel.

Moeten we Europa verduitsen of moeten we Duitsland vereuropeaniseren? Moeten we begrotingsdiscipline aanprijzen en hervormingen aanmoedigen die onze maatschappijen in staat stellen zich aan te passen aan een wereld die voortdurend verandert, of moeten we juist de loze belofte in stand houden van een verzorgingsstaat die onder alle omstandigheden bescherming biedt en zonder enig economisch besef intervenieert? Grote verschillen in stijging arbeidskosten Carmignac Gestion geeft enkele cijfers om de verschillen te illustreren. In de afgelopen tien jaar zijn de arbeidskosten per producteenheid in Duitsland met 7% gestegen. In dezelfde periode zijn ze in Frankrijk en Italië met 30%, in Spanje met 35% en in Griekenland met 42% omhooggeschoten. De Europese Unie weer op de been brengen, of beter gezegd een Europese Unie tot stand brengen, lijkt een nog ver verwijderd doel.