Moeten we al dan niet beleggen in vastgoed?

De voorbije jaren zijn de vastgoedprijzen spectaculair gestegen. Sinds 1983 zijn de prijzen van de appartementen en woningen zes maal duurder geworden, zo merkt Belfius Research op.

Alleen al tijdens de voorbije 10 jaar zijn de huizenprijzen verdubbeld. Volgens ‘The Economist’ is Belgisch vastgoed 65 % overgewaardeerd volgens de huurprijzen en 47 % overgewaardeerd volgens het inkomen.

Luc Coene, voorzitter van de Nationale Bank van België, stelt dat de woningen in België 15 % te duur zijn. De huurprijzen zijn echter niet in dezelfde mate gestegen. De vraagt rijst dan of een aankoop van een appartement of woning als belegging nog rendeert ?

Vanwaar de overwaardering ?

De volksmond zegt dat de Belg met een baksteen in de maag is geboren. Dat jonge gezinnen zo snel mogelijk over een eigen woonst willen beschikken, bevestigt dit gezegde. Deze typische kentrek is echter niet de enige oorzaak van de snel gestegen vastgoedprijzen in ons land.

De lage rentetarieven en het verlengen van de duurtijd van de hypotheekleningen tot 30 jaar hebben de aankoop van een huis vergemakkelijkt.

In de huidige economisch onzekere tijden, waarin een rentebelegging minimaal opbrengt en de beurzen volatiel zijn, wordt de aankoop van vastgoed als een veilige en rendabele belegging beschouwd.

Daarbij komt nog dat het aanbod van nieuwe woningen de vraag amper kan bijhouden. Het aantal woningen stijgt sinds 2009 trager dan het aantal gezinnen dat een onderdak zoekt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content