Dat is het hoogste niveau in het afgelopen jaar. Maar de stijging lijkt een beetje af te zwakken. Dat is zeker het geval in Europa. De Duitse 10 jarige lening steeg met 0,005% en staat nu op 1,545%.

De Amerikaanse lening stond overigens vlak voor de werkloosheidcijfers op 2,08%. Uit de cijfers destilleerden de obligatiebeleggers duidelijk dat de FED minder obligaties gaat kopen.

De rentestijging uit zich ook in de uitstroom van geld uit obligatiefondsen. Uit specifieke Amerikaanse obligatiefondsen stroomde $ 9 mld weg.

Uit fondsen gespecialiseerd in junkbonds werd $ 5 mld ontrokken. Een beter bewijs volgens sommigen is er niet om aan te geven dat de 30 jarige rentedaling nu echt ten einde is.

Nu is het altijd hachelijk om te voorspellen wanneer een markt op haar hoogtepunt staat en dat er alleen maar koersdalingen komen. Natuurlijk is het een veilige veronderstelling dat de laagte records die zijn bereikt in de obligatie-markten niet snel meer terugkeren.

Maar om dan automatisch te redeneren dat het dus alleen maar verder kan gaan stijgen is wat overdreven. De enorme hoeveelheden geld zijn er nog altijd.

En hoewel men geld wegtrekt uit de pure obligatiefondsen (conservatief als ook speculatief) stroomt het geld wel naar de beleggingsfondsen die in floating rate fondsen beleggen.

Floating rate zijn obligaties waarvan de rente kan variëren. Veelal gekoppeld aan de rente op staatsleningen of op een bepaald geldmarkttarief.

Het voordeel hiervan is dat men profiteert van een rentestijging. Het feit dat deze leningen zo gewild zijn duidt erop dat de meeste beleggers al voorgesorteerd zijn op een rentestijging. Derhalve behoeven we geen paniekverkopen te verwachten en zal de stijging wellicht minder sterk zijn dan nu vele verwachten.

Dat is het hoogste niveau in het afgelopen jaar. Maar de stijging lijkt een beetje af te zwakken. Dat is zeker het geval in Europa. De Duitse 10 jarige lening steeg met 0,005% en staat nu op 1,545%. De Amerikaanse lening stond overigens vlak voor de werkloosheidcijfers op 2,08%. Uit de cijfers destilleerden de obligatiebeleggers duidelijk dat de FED minder obligaties gaat kopen. De rentestijging uit zich ook in de uitstroom van geld uit obligatiefondsen. Uit specifieke Amerikaanse obligatiefondsen stroomde $ 9 mld weg. Uit fondsen gespecialiseerd in junkbonds werd $ 5 mld ontrokken. Een beter bewijs volgens sommigen is er niet om aan te geven dat de 30 jarige rentedaling nu echt ten einde is. Nu is het altijd hachelijk om te voorspellen wanneer een markt op haar hoogtepunt staat en dat er alleen maar koersdalingen komen. Natuurlijk is het een veilige veronderstelling dat de laagte records die zijn bereikt in de obligatie-markten niet snel meer terugkeren. Maar om dan automatisch te redeneren dat het dus alleen maar verder kan gaan stijgen is wat overdreven. De enorme hoeveelheden geld zijn er nog altijd. En hoewel men geld wegtrekt uit de pure obligatiefondsen (conservatief als ook speculatief) stroomt het geld wel naar de beleggingsfondsen die in floating rate fondsen beleggen. Floating rate zijn obligaties waarvan de rente kan variëren. Veelal gekoppeld aan de rente op staatsleningen of op een bepaald geldmarkttarief. Het voordeel hiervan is dat men profiteert van een rentestijging. Het feit dat deze leningen zo gewild zijn duidt erop dat de meeste beleggers al voorgesorteerd zijn op een rentestijging. Derhalve behoeven we geen paniekverkopen te verwachten en zal de stijging wellicht minder sterk zijn dan nu vele verwachten.