Die gaan zwaar wegen op de bestedingen, zowel in Europa als in de Verenigde Staten. Krugman verbaast zich over het feit dat zowat iedereen geobsedeerd is door besparingsmaatregelen.

We maken volgens Krugman dezelfde fout als in 1937, toen de Verenigde Staten zich uit de Grote Depressie probeerde te ontworstelen. Besparingsmaatregelen maakten een einde aan vier jaren van sterke groei en de VS belandden opnieuw in een recessie.

Het standpunt van Krugman is bekend: we moeten blijven spenderen om de pijn van de recessie weg te werken en om de werkloosheid te doen dalen. Er kan vervolgens aan besparen gedacht worden wanneer de economie weer sterk genoeg is.

Momenteel heeft de clan die zich zorgen maakt om de oplopende begrotingsdeficieten de overhand gehaald en dat belooft niet veel goeds. Wanneer de huidige economische politiek niet snel wordt gewijzigd, zijn we op weg naar een nieuwe recessie of, zoals

Krugman durft te veronderstellen, zelfs een recessie.

Maar op termijn moet er hoe dan ook bespaard worden, ook in de Verenigde Staten. Als gevolg van de oplopende kosten voor Medicare, Medicaid en Social Security dreigt het deficiet op de Amerikaanse begroting op te lopen tot 62% van het BBP in 2085, na tijdelijk te zijn teruggevallen tot 4% in 2013.

Die gaan zwaar wegen op de bestedingen, zowel in Europa als in de Verenigde Staten. Krugman verbaast zich over het feit dat zowat iedereen geobsedeerd is door besparingsmaatregelen. We maken volgens Krugman dezelfde fout als in 1937, toen de Verenigde Staten zich uit de Grote Depressie probeerde te ontworstelen. Besparingsmaatregelen maakten een einde aan vier jaren van sterke groei en de VS belandden opnieuw in een recessie. Het standpunt van Krugman is bekend: we moeten blijven spenderen om de pijn van de recessie weg te werken en om de werkloosheid te doen dalen. Er kan vervolgens aan besparen gedacht worden wanneer de economie weer sterk genoeg is. Momenteel heeft de clan die zich zorgen maakt om de oplopende begrotingsdeficieten de overhand gehaald en dat belooft niet veel goeds. Wanneer de huidige economische politiek niet snel wordt gewijzigd, zijn we op weg naar een nieuwe recessie of, zoals Krugman durft te veronderstellen, zelfs een recessie. Maar op termijn moet er hoe dan ook bespaard worden, ook in de Verenigde Staten. Als gevolg van de oplopende kosten voor Medicare, Medicaid en Social Security dreigt het deficiet op de Amerikaanse begroting op te lopen tot 62% van het BBP in 2085, na tijdelijk te zijn teruggevallen tot 4% in 2013.