Het betreft papier met een looptijd van één tot drie maanden en het lijkt onwaarschijnlijk dat het land over zo'n korte periode failliet zal gaan.

De Europese beurzen zijn vanmorgen over het algemeen hoger geopend, met relatief beperkte winsten voor de belangrijkste indices.

De Stoxx Europe 600 opende bijna een half procent boven het slotniveau van gisteren, de Spaanse beurs opende zelfs ruim 1% hoger.

Als gevolg van de verlaging van de outlook van de kredietrating bleef de DAX in Frankfurt tijdens de opening ter plekke trappelen.

In Brussel opende de BEL 20 op zijn beurt hoger. Mobistar, dat opnieuw niet kon overtuigen met de kwartaalcijfers, moest meer dan 4% prijsgeven.

Licht lagere omzet Mobistar, nettowinst met 20% gedaald

Vanmorgen maakte mobiele operator Mobistar de kwartaal- en halfjaarcijfers bekend. Op het einde van het eerste semester van 2012 boekte de Mobistar-groep een totaal geconsolideerde omzet van 802,5 miljoen euro, wat een lichte daling is ten opzichte van de 819,9 miljoen euro die een jaar eerder werd opgetekend.

Deze daling houdt verband met de impact van de regelgeving en met een daling van het belverkeer. De daling wordt gedeeltelijk gecompenseerd door de stijging van de verkoop van handsets en door de sterke toename van het gebruik van mobiele data.

De Mobistar-groep sloot het eerste halfjaar van 2012 af met een EBITDA van 249,7 miljoen euro, ofwel een daling van 7,7 % ten opzichte van de 270,6 miljoen euro die in de loop van dezelfde periode in 2011 werd geregistreerd.

De EBITDA werd negatief beïnvloed door de daling van de mobiele terminatietarieven (mtr) en van de roamingtarieven, maar ook door een boekhoudkundige regularisatie van bepaalde commerciële kortingen in het vooruitzicht van het van kracht worden van de nieuwe telecomwet.

Anderzijds werd de EBITDA positief beïnvloed door de terugneming van een voorziening met betrekking tot de compensatie inzake universele dienstverlening (17,5 miljoen euro).

De EBITDA-marge van de Mobistar-groep bedraagt 34,6 % van de omzet uit telefonie op het einde van het eerste semester van 2012, tegenover 36,1 % voor het eerste semester van 2011.

De geconsolideerde nettowinst van de Mobistar-groep is met 20,1 % gedaald en bedraagt 92,9 miljoen euro eind juni 2012, ten opzichte van 116,2 miljoen euro een jaar eerder.

De daling van de nettowinst is hoofdzakelijk te verklaren door de daling van de EBITDA en door de versnelde afschrijvingen van het netwerk naar aanleiding van de vernieuwing ervan, goed voor 11 miljoen euro extra.

Het betreft papier met een looptijd van één tot drie maanden en het lijkt onwaarschijnlijk dat het land over zo'n korte periode failliet zal gaan. De Europese beurzen zijn vanmorgen over het algemeen hoger geopend, met relatief beperkte winsten voor de belangrijkste indices. De Stoxx Europe 600 opende bijna een half procent boven het slotniveau van gisteren, de Spaanse beurs opende zelfs ruim 1% hoger. Als gevolg van de verlaging van de outlook van de kredietrating bleef de DAX in Frankfurt tijdens de opening ter plekke trappelen. In Brussel opende de BEL 20 op zijn beurt hoger. Mobistar, dat opnieuw niet kon overtuigen met de kwartaalcijfers, moest meer dan 4% prijsgeven.Licht lagere omzet Mobistar, nettowinst met 20% gedaald Vanmorgen maakte mobiele operator Mobistar de kwartaal- en halfjaarcijfers bekend. Op het einde van het eerste semester van 2012 boekte de Mobistar-groep een totaal geconsolideerde omzet van 802,5 miljoen euro, wat een lichte daling is ten opzichte van de 819,9 miljoen euro die een jaar eerder werd opgetekend. Deze daling houdt verband met de impact van de regelgeving en met een daling van het belverkeer. De daling wordt gedeeltelijk gecompenseerd door de stijging van de verkoop van handsets en door de sterke toename van het gebruik van mobiele data. De Mobistar-groep sloot het eerste halfjaar van 2012 af met een EBITDA van 249,7 miljoen euro, ofwel een daling van 7,7 % ten opzichte van de 270,6 miljoen euro die in de loop van dezelfde periode in 2011 werd geregistreerd. De EBITDA werd negatief beïnvloed door de daling van de mobiele terminatietarieven (mtr) en van de roamingtarieven, maar ook door een boekhoudkundige regularisatie van bepaalde commerciële kortingen in het vooruitzicht van het van kracht worden van de nieuwe telecomwet. Anderzijds werd de EBITDA positief beïnvloed door de terugneming van een voorziening met betrekking tot de compensatie inzake universele dienstverlening (17,5 miljoen euro). De EBITDA-marge van de Mobistar-groep bedraagt 34,6 % van de omzet uit telefonie op het einde van het eerste semester van 2012, tegenover 36,1 % voor het eerste semester van 2011. De geconsolideerde nettowinst van de Mobistar-groep is met 20,1 % gedaald en bedraagt 92,9 miljoen euro eind juni 2012, ten opzichte van 116,2 miljoen euro een jaar eerder. De daling van de nettowinst is hoofdzakelijk te verklaren door de daling van de EBITDA en door de versnelde afschrijvingen van het netwerk naar aanleiding van de vernieuwing ervan, goed voor 11 miljoen euro extra.