Mobistar realiseerde in het tweede kwartaal een omzet van 363,3 miljoen euro of 4% minder dan een jaar geleden. De bruto bedrijfswinst (EBITDA) zakte dan wel met 6% tot 136,6 miljoen euro, maar kwam toch boven de verwachting van 124 miljoen euro uit. Dit is te danken aan de terugname van een voorziening ten bedrage van 17,5 miljoen euro. De nettowinst profiteerde eveneens van deze uitzonderlijke winst en klokte af op 54,7 miljoen euro of 0,91 euro per aandeel. De daling bleef dus beperkt tot 13%.

Op operationeel vlak kende Mobistar dus een zeer moeilijk kwartaal ondanks de lichte stijging van het aantal klanten. De inkomsten per gebruiker stagneerden tot 28,85 euro per maand. Dit is een halve euro minder dan in het eerste kwartaal en 1,70 euro minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

De winstgevendheid is mee gezakt. De ebitda-marge viel terug van 38,3% naar 37,6% ondanks de uitzonderlijke bijdrage van de provisieterugname. Deze daling is deels te wijten aan de daling van de gereguleerde tarieven (terminatie en roaming) wat Mobistar dit jaar 30 miljoen euro aan ebitda zal kosten. Maar dit is niet de enige reden. De komst van de smartphones is immers ook geen goed nieuws voor de gsm-operatoren. De gebruikers van deze smartphones hebben via hun toestel ook toegang tot de sociale media en apps om te communiceren. Dit weegt op de omzet en vraagt zware investeringen in de transfercapaciteit voor mobiele data (men verwacht een stijging van de capaciteit van 50% per jaar tot en met 2025).

Cédric Boitte

www.accioz.be

Mobistar realiseerde in het tweede kwartaal een omzet van 363,3 miljoen euro of 4% minder dan een jaar geleden. De bruto bedrijfswinst (EBITDA) zakte dan wel met 6% tot 136,6 miljoen euro, maar kwam toch boven de verwachting van 124 miljoen euro uit. Dit is te danken aan de terugname van een voorziening ten bedrage van 17,5 miljoen euro. De nettowinst profiteerde eveneens van deze uitzonderlijke winst en klokte af op 54,7 miljoen euro of 0,91 euro per aandeel. De daling bleef dus beperkt tot 13%.Op operationeel vlak kende Mobistar dus een zeer moeilijk kwartaal ondanks de lichte stijging van het aantal klanten. De inkomsten per gebruiker stagneerden tot 28,85 euro per maand. Dit is een halve euro minder dan in het eerste kwartaal en 1,70 euro minder dan in dezelfde periode vorig jaar.De winstgevendheid is mee gezakt. De ebitda-marge viel terug van 38,3% naar 37,6% ondanks de uitzonderlijke bijdrage van de provisieterugname. Deze daling is deels te wijten aan de daling van de gereguleerde tarieven (terminatie en roaming) wat Mobistar dit jaar 30 miljoen euro aan ebitda zal kosten. Maar dit is niet de enige reden. De komst van de smartphones is immers ook geen goed nieuws voor de gsm-operatoren. De gebruikers van deze smartphones hebben via hun toestel ook toegang tot de sociale media en apps om te communiceren. Dit weegt op de omzet en vraagt zware investeringen in de transfercapaciteit voor mobiele data (men verwacht een stijging van de capaciteit van 50% per jaar tot en met 2025).Cédric Boittewww.accioz.be