In het verkiezingsdebat in de Verenigde Staten over de binnenlandse politiek lijkt de republikein Mitt Romney een overwinning op punten te hebben behaald.

Hij slaagt er zo in om zijn achterstand op de zittende president Barack Obama gedeeltelijk op te halen. Er volgen echter nog twee van dergelijke debatten.

Derde kwartaal in mineur afgesloten

Op de financiële markten werd het derde kwartaal volgens Royal Bank of Scotland eerder in mineur afgesloten door de talrijke
macro-economische onzekerheden en de uitdovende euforie rond de monetaire maatregelen.

De S&P500 sloot de week 1,3 procent lager af maar het rendement over de volledige maand september bleef wel positief (+2,4 procent).

De balans van het derde kwartaal was eveneens gunstig met een stijging van 5,9 procent. De Duitse Ifo-indicator van
het ondernemersvertrouwen daalde voor de vijfde opeenvolgende maand.

Amerikaans BBP-cijfer onverwacht naar omhoog

Nog in de eurozone steeg het voorlopige inflatiecijfer van september onverwachts naar 2,7 procent. In de Verenigde Staten werd het groeicijfer van het tweede kwartaal neerwaarts bijgesteld naar 1,3 procent.

Dit is volgens Royal Bank of Scotland opmerkelijk want bij de tweede herziening eind augustus werd het BBP-cijfer nog verhoogd van 1,5 naar 1,7 procent.

Ook de orders voor duurzame goederen (levensuur van drie jaar of langer) kwam fors onder de verwachtingen uit, net als de daling van de verkoop van bestaande woningen (-2,6 procent).

Op de grondstoffenmarkten was de prijsvolatiliteit vrij hoog. Per saldo was het aantal winnaars wel in de meerderheid maar de prijsverschillen bleven op enkele uitzonderingen na, relatief beperkt.

In het verkiezingsdebat in de Verenigde Staten over de binnenlandse politiek lijkt de republikein Mitt Romney een overwinning op punten te hebben behaald. Hij slaagt er zo in om zijn achterstand op de zittende president Barack Obama gedeeltelijk op te halen. Er volgen echter nog twee van dergelijke debatten. Derde kwartaal in mineur afgeslotenOp de financiële markten werd het derde kwartaal volgens Royal Bank of Scotland eerder in mineur afgesloten door de talrijke macro-economische onzekerheden en de uitdovende euforie rond de monetaire maatregelen. De S&P500 sloot de week 1,3 procent lager af maar het rendement over de volledige maand september bleef wel positief (+2,4 procent). De balans van het derde kwartaal was eveneens gunstig met een stijging van 5,9 procent. De Duitse Ifo-indicator van het ondernemersvertrouwen daalde voor de vijfde opeenvolgende maand. Amerikaans BBP-cijfer onverwacht naar omhoog Nog in de eurozone steeg het voorlopige inflatiecijfer van september onverwachts naar 2,7 procent. In de Verenigde Staten werd het groeicijfer van het tweede kwartaal neerwaarts bijgesteld naar 1,3 procent. Dit is volgens Royal Bank of Scotland opmerkelijk want bij de tweede herziening eind augustus werd het BBP-cijfer nog verhoogd van 1,5 naar 1,7 procent. Ook de orders voor duurzame goederen (levensuur van drie jaar of langer) kwam fors onder de verwachtingen uit, net als de daling van de verkoop van bestaande woningen (-2,6 procent). Op de grondstoffenmarkten was de prijsvolatiliteit vrij hoog. Per saldo was het aantal winnaars wel in de meerderheid maar de prijsverschillen bleven op enkele uitzonderingen na, relatief beperkt.