Theodoor Gilissen Bankiers: "Directe aanleiding van de onrust deze week was de aankondiging dat clearinghouse LHC Clearnet een hoger onderpand verlangt wanneer klanten handelen in Iers staatspapier."

Ook geruchten over oplopende verliezen op Ierse woninghypotheken speelden een rol. De onzekerheid rond de plannen van het permanente herstructureringsmechanisme bij aan het negatieve sentiment.

Theodoor Gilissen Bankiers: "Deze onzekerheid zorgde er voor dat ook de risico-opslagen van Griekenland, Portugal, Spanje en Italië vorige week flink stegen."

Vrijdagochtend hebben de Ministers van Financiën van Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het VK in een statement enige duidelijkheid verschaft.

Ze maakten duidelijk dat het mechanisme na medio 2013 ingevoerd zal gaan worden (als het Europese Stabilisatiefonds zal eindigen) en dat het geen impact zal hebben op uitstaande obligaties.

Theodoor Gilissen Bankiers: "Dit zorgde voor opluchting en een flinke daling van de risico-opslagen. Ten opzichte van de week voordien staan de spreads nog wel flink hoger."

Theodoor Gilissen Bankiers: "Directe aanleiding van de onrust deze week was de aankondiging dat clearinghouse LHC Clearnet een hoger onderpand verlangt wanneer klanten handelen in Iers staatspapier." Ook geruchten over oplopende verliezen op Ierse woninghypotheken speelden een rol. De onzekerheid rond de plannen van het permanente herstructureringsmechanisme bij aan het negatieve sentiment. Theodoor Gilissen Bankiers: "Deze onzekerheid zorgde er voor dat ook de risico-opslagen van Griekenland, Portugal, Spanje en Italië vorige week flink stegen." Vrijdagochtend hebben de Ministers van Financiën van Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het VK in een statement enige duidelijkheid verschaft. Ze maakten duidelijk dat het mechanisme na medio 2013 ingevoerd zal gaan worden (als het Europese Stabilisatiefonds zal eindigen) en dat het geen impact zal hebben op uitstaande obligaties. Theodoor Gilissen Bankiers: "Dit zorgde voor opluchting en een flinke daling van de risico-opslagen. Ten opzichte van de week voordien staan de spreads nog wel flink hoger."