Of het binnen de eurozone al meteen tot een 'Spaanse crisis' gaat komen, moet nog worden afgewacht. In ieder geval blijft het aangewezen om de gang van zaken op de voet te blijven volgen.

De spreads van veel euro-obligaties zijn de afgelopen week toegenomen, zo merkt Myles Bradshaw van PIMCO op. Er was geen specifieke aanleiding voor deze beweging, die echter wel de verslechtering van het sentiment onder beleggers weerspiegelt. PIMCO blijft terughoudend ten aanzien van obligaties uit de perifere landen van de eurozone.

Deze week zijn de ogen gericht op Spanje, vanwege de regionale verkiezingen in Andalusië (die voor premier Mariano Rajoy niet de gehoopte uitslag opgeleverd hebben), een voor donderdag geplande staking en de presentatie van de begroting op vrijdag.

EFSF en European Stabilisation Mechanism

Naar verwachting zullen de ministers van financiën van de eurozone vrijdag een besluit nemen over verhoging van de limiet van de reddingsfondsen (EFSF en European Stabilisation Mechanism).

Omdat geen van de huidige voorstellen aangeeft hoe het ESM daadwerkelijk aanvullende fondsen zou werven indien een grote partij, zoals Italië, hulp nodig mocht hebben, verwacht PIMCO van het besluit over verhoging van de wettelijke limiet geen ingrijpende gevolgen.

Of het binnen de eurozone al meteen tot een 'Spaanse crisis' gaat komen, moet nog worden afgewacht. In ieder geval blijft het aangewezen om de gang van zaken op de voet te blijven volgen. De spreads van veel euro-obligaties zijn de afgelopen week toegenomen, zo merkt Myles Bradshaw van PIMCO op. Er was geen specifieke aanleiding voor deze beweging, die echter wel de verslechtering van het sentiment onder beleggers weerspiegelt. PIMCO blijft terughoudend ten aanzien van obligaties uit de perifere landen van de eurozone. Deze week zijn de ogen gericht op Spanje, vanwege de regionale verkiezingen in Andalusië (die voor premier Mariano Rajoy niet de gehoopte uitslag opgeleverd hebben), een voor donderdag geplande staking en de presentatie van de begroting op vrijdag. EFSF en European Stabilisation Mechanism Naar verwachting zullen de ministers van financiën van de eurozone vrijdag een besluit nemen over verhoging van de limiet van de reddingsfondsen (EFSF en European Stabilisation Mechanism). Omdat geen van de huidige voorstellen aangeeft hoe het ESM daadwerkelijk aanvullende fondsen zou werven indien een grote partij, zoals Italië, hulp nodig mocht hebben, verwacht PIMCO van het besluit over verhoging van de wettelijke limiet geen ingrijpende gevolgen.