Japan is ook een mooi voorbeeld hoe de centrale bank duidelijk acteert in het economisch proces. Iets dat nu ook in India gaat gebeuren.

De lijst van duidelijkheid van de centrale bank groeit. Maar in dat proces vergeten wellicht velen dat een economie niet te sturen valt. Dat hebben we in de communistische landen wel gezien.

Economie is een gedragswetenschap en geen enkele zekerheid dat door het drukken op knopje A ook lampje A gaat branden.

Het gaat te ver om te stellen dat men maar op alle knopjes gaat drukken in de hoop dat het lampje gaat branden. Maar absolute zekerheid dat hun maatregelen duidelijk effect hebben is er nimmer.

Wie dit zich realiseert begrijpt ook beter de uitstel tot tapering van de FED. Men ziet verontruste signalen en besluit dan ook gewoon op de ingeslagen weg door te gaan.

Daar moeten ze alleen maar alle waardering voor hebben. Want hoe we het ook wenden of keren, het beleid is gericht op economische groei.

En dat is en blijft gunstig voor iedereen in het economisch proces. Op zwartkijkers na natuurlijk.

Japan is ook een mooi voorbeeld hoe de centrale bank duidelijk acteert in het economisch proces. Iets dat nu ook in India gaat gebeuren. De lijst van duidelijkheid van de centrale bank groeit. Maar in dat proces vergeten wellicht velen dat een economie niet te sturen valt. Dat hebben we in de communistische landen wel gezien. Economie is een gedragswetenschap en geen enkele zekerheid dat door het drukken op knopje A ook lampje A gaat branden. Het gaat te ver om te stellen dat men maar op alle knopjes gaat drukken in de hoop dat het lampje gaat branden. Maar absolute zekerheid dat hun maatregelen duidelijk effect hebben is er nimmer. Wie dit zich realiseert begrijpt ook beter de uitstel tot tapering van de FED. Men ziet verontruste signalen en besluit dan ook gewoon op de ingeslagen weg door te gaan. Daar moeten ze alleen maar alle waardering voor hebben. Want hoe we het ook wenden of keren, het beleid is gericht op economische groei. En dat is en blijft gunstig voor iedereen in het economisch proces. Op zwartkijkers na natuurlijk.