S&P verlaagde de vooruitzichten voor de Amerikaanse staatschuld tot negatief wat de mogelijkheid openlaat dat de kredietwaardigheid van de VSA in de toekomst verlaagd wordt.

De markten redeneerden dat dit een stijging van de langetermijnrente impliceert (minder kredietwaardige schuldenaars moeten meer rente betalen) wat minder goed nieuws is voor aandelenbeleggers (obligaties worden door hun hogere rentevergoedingen een alternatief voor aandelen).

Specifiek voor Europa was er afgelopen maandag het nieuws dat er in Finland een euroskeptische partij de verkiezingen gewonnen heeft die de Finse bijdrage aan het Europees reddingsplan voor o.a. Griekenland en Portugal in vraag stelt. Het verwonderde volgens Leleux dan ook niemand dat de beurzen vorige week maandag de dieperik ingingen.

S&P verlaagde de vooruitzichten voor de Amerikaanse staatschuld tot negatief wat de mogelijkheid openlaat dat de kredietwaardigheid van de VSA in de toekomst verlaagd wordt. De markten redeneerden dat dit een stijging van de langetermijnrente impliceert (minder kredietwaardige schuldenaars moeten meer rente betalen) wat minder goed nieuws is voor aandelenbeleggers (obligaties worden door hun hogere rentevergoedingen een alternatief voor aandelen). Specifiek voor Europa was er afgelopen maandag het nieuws dat er in Finland een euroskeptische partij de verkiezingen gewonnen heeft die de Finse bijdrage aan het Europees reddingsplan voor o.a. Griekenland en Portugal in vraag stelt. Het verwonderde volgens Leleux dan ook niemand dat de beurzen vorige week maandag de dieperik ingingen.