Minder goed nieuws voor aandelenbeleggers

Het is volgens Leleux vorige week een bewogen week geweest op de internationale beurzen. Maandag stonden de markten in rep en roer nadat het Amerikaanse ratingbureau S&P liet verstaan dat de AAA-rating van de Verenigde Staten in vraag werd gesteld.

S&P verlaagde de vooruitzichten voor de Amerikaanse staatschuld tot negatief wat de mogelijkheid openlaat dat de kredietwaardigheid van de VSA in de toekomst verlaagd wordt.

De markten redeneerden dat dit een stijging van de langetermijnrente impliceert (minder kredietwaardige schuldenaars moeten meer rente betalen) wat minder goed nieuws is voor aandelenbeleggers (obligaties worden door hun hogere rentevergoedingen een alternatief voor aandelen).

Specifiek voor Europa was er afgelopen maandag het nieuws dat er in Finland een euroskeptische partij de verkiezingen gewonnen heeft die de Finse bijdrage aan het Europees reddingsplan voor o.a. Griekenland en Portugal in vraag stelt. Het verwonderde volgens Leleux dan ook niemand dat de beurzen vorige week maandag de dieperik ingingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content